Prisma » Internaţional » Pe scurt, 27 martie 2013

Pe scurt, 27 martie 2013

  • UE şi Japonia au lansat oficial negocierile pentru un acord de liber schimb (ALS)
  • Venezuelenii vor vota în 14 aprilie pentru a alege un succesor lui Hugo Chavez
  • În 20 martie au fost marcaţi 10 de ani de la declanşarea invaziei în Irak condusă de SUA
  • Fostul preşedintele francez Nicolas Sarkozy a fost pus oficial sub acuzare pentru finanţare ilegală a campaniei electorale din 2007
  • Preşedintele Shimon Peres a cerut Turciei să reia relaţiile cu Israelul
  • Naţiunile din BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud) au convenit să înfiinţeze o bancă pentru dezvoltarea infrastructurii
  • Sistemul UE de imigraţie trebuie revizuit pentru a atrage cei mai buni imigranţi, facilitând în acelaşi timp integrarea acestora, spune un raport adoptat de Parlament pe 14 martie. Raportul pledează în favoarea unei abordări comune privind securitatea socială pentru persoanele care lucrează în alt stat şi cere un sistem asemănător celui din Australia pentru încurajarea venirii în UE a muncitorilor de înalt calibru.
  • Pentru prima dată de la schisma din anul 1054, la inaugurarea pontificatului de la Roma a participat şi patriarhul Constantinopolului, liderul spiritual al ortodoxiei. Vorbind cu ambasadorii de la Vatican, Papa Francisc a cerut Bisericii Catolice să intensifice dialogul cu alte religii, în special cu Islamul.
  • Prim-ministrul Poloniei a declarat că este deschis organizării unui referendum privind adoptarea monedei euro, în cazul în care partidele de opoziţie susţin o modificare a Constituţiei. Guvernul are nevoie de o majoritate de două treimi în camera inferioară a parlamentului.
  • După o vizită oficială de două zile în Rusia, noul Preşedinte chinez, Xi Jinping s-a deplasat în Tanzania, Africa de Sud şi în Congo-Brazzaville.
    În Africa de Sud, XI a participat la cel de-al V-lea Summit al marilor puteri emergente din BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).
    China este din 2009 primul partener comercial al Africii, volumul comerţului sino-african atingând 200 de miliarde de dolari în 2012.
  • Qatar a propus crearea unui fond arab de 1 miliard de dolari pentru Ierusalimul de Est ocupat, despre care palestinienii spun ar trebui să fie capitala unui stat independent sub orice acord de pace cu Israelul.
    Citând legături evreieşti biblice cu oraşul, Israelul a anexat sectorul arab de Est şi împrejurimile sale în 1980, într-o mişcare respinsă de Consiliul de Securitate al ONU.
    Arabii se tem că aşezările israeliene construite pe un teren ocupat în războiul din 1967, inclusiv Ierusalimul de Est, au făcut ca soluţia “două state” susţinută de SUA să fie nefezabilă.


Scrieti un comentariu