Prisma » Mediu » Marea hoinăreală – 2013

Marea hoinăreală – 2013

Marea hoinăreală – 2013, un program de voluntariat destinat protecţiei mediului în zona parcurilor naturale şi naţionale din sudul Banatului Istoric

La începutul lunii aprilie a acestui an, un număr de 37 elevi din clasele IX-XI şi tineri profesori de la Liceul Tehnologic CLISURA DUNĂRII Moldova Nouă, Liceul Tehnologic MIHAI NOVAC Oraviţa şi Liceul MATHIAS HAMMER Anina, au absolvit cursul de agent ecologic voluntar organizat de către GEC Nera în perioada decembrie 2012 – aprilie 2013, la sediul acestor licee, în cadrul unei activităţi extracuriculare care a avut ca scop dobândirea de către cursanţi a unor cunoştinţe şi abilităţi necesare implicării în activităţi concrete de protecţie a mediului în zona parcurilor naturale şi naţionale din sudul Banatului.

„Anul 2013 marchează o schimbare de eşalon în cadrul corpului nostru de voluntari deoarece peste 90 % dintre cei care au încheiat deja un contract de voluntariat cu GEC Nera sunt absolvenţi ai acestui curs. Am fi foarte bucuroşi ca cei care au activat în trecut, şi care au părăsit în 2012 centrul nostru de voluntariat, să menţină în continuare viu spiritul voluntariatului acolo unde ei îşi desfăşoară acum activitatea” a spus preşedintele GEC Nera, d-l Cornel Popovici Sturza, cu ocazia finalizării cursului.

În 26 aprilie a.c. GEC Nera, va lansa programul de voluntariat MAREA HOINĂREALĂ 2013 în cadrul căruia, în perioada aprilie – noiembrie 2013, voluntarii GEC Nera vor realiza activităţi de monitorizare alternativă a stării mediului şi promovare a ecoturismului în zona parcurilor naţionale şi naturale Cheile Nerei – Beuşniţa, Semenic – Cheile Caraşului, Porţile de Fier, Vršačke Planine (Munţii Vârşeţului) şi Deliblatska Peščara (Nisipurile Deliblato) din sudul Banatului Istoric, situate pe teritoriul României şi Serbiei. Programul de voluntariat mai include şi campanii de informare şi sensibilizare a populaţiei locale şi a grupurilor de turişti privind nevoia respectării regimului de protecţie şi conservare a acestor zone precum şi igienizări, acolo unde este cazul, a zonelor de protecţie integrală şi a zonelor stricte de protecţie incluse în aceste parcuri.

În perioada 26 – 27 aprilie GEC Nera, în parteneriat cu Administraţia Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, va realiza prima etapa a programului MAREA HOINĂREALĂ 2013, care include activităţi specifice în zona haldei de deşeuri miniere din Sasca Montană şi pe traseele Valea Şuşarei şi Valea Beiului. La eveniment vor participa şi reprezentanţi ai Administraţiei Pădurilor – Vojvodinašume şi ai unor ONG-uri din Serbia.

Concluziile monitorizării acestor zone precum şi propunerile de îmbunătăţire a managementului Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa vor fi transmise factorilor majori de decizie care elaborează şi implementează politicile publice privind protecţia naturii în România.

Programul de voluntariat MAREA HOINĂREALĂ 2013 este finanţat, în principal, din donaţii colectate în cadrul campaniei de strângere de fonduri “ 2 % pentru protejarea lumii mirifice din sudul Banatului”.

Contact: Doina Mărgineanu, Consilier pentru relaţii publice al GEC Nera
Date de contact:
Telefon +4 255 091276, +4 255 893465, +4 255 987645, mobil +4 722 482 792, Fax. +4 255 594726,
e-mail: gecnera.office@yahoo.com
www.gecnera.ro

Spread the love


Scrieti un comentariu