Prisma » Social » Responsabilitatea socială a angajatorilor şi voluntariatul sprijinit de angajator

Responsabilitatea socială a angajatorilor şi voluntariatul sprijinit de angajator

Alexandra Ardelean, coordonator de voluntari la Centrul de Voluntariat Reşiţa a participat în perioada 18 – 19 aprilie 2013 la conferinţa internaţională Let’s make it EVEN a cărei tematică a reprezentat-o responsabilitatea socială a angajatorilor şi voluntariatul sprijinit de angajator. Este un domeniu în plină dezvoltare în câmpul voluntariatului, domeniu care aduce împreună profitul economic al companiilor şi responsabilitatea acestora pentru comunităţile în care îşi desfăşoară activitatea, implicarea lor în provocările mileniului. Conferinţa este organizată în Dublin, Irlanda de Centrul European de Voluntariat, o reţea de peste 100 de organizaţii care lucrează la nivel naţional şi internaţional pentru dezvoltarea sectorului de voluntariat, în parteneriat cu Employee Volunteering European Network (Reţeaua Europeană de Voluntariat în rândul Angajaţilor).

Voluntariatul sprijinit de angajator este un curent puternic în statele din estul Europei, iar conferinţa doreşte sa transfere această experienţă organizaţiilor şi angajatorilor interesaţi din ţări aflate încă la început, precum România. Conceptul presupune ca o companie să sprijine implicarea angajaţilor săi în activităţi de voluntariat în folosul comunităţii, fie prin delegarea unui număr de ore ale angajatului pentru activităţi de voluntariat, fie prin dezvoltarea de programe de voluntariat în comunitate, fie prin flexibilizarea programului de lucru astfel încât angajaţii să poată activa ca voluntari în proiecte din comunitate. Conferinţa a adus împreună 122 de participanţi din peste 30 de ţări europene, precum reprezentanţi ai companiilor, ai organizaţiilor care sprijină voluntariatul, coordonatori de voluntari şi responsabili politici pentru voluntariat pentru a explora posibilităţile de dezvoltare dar şi provocările pe care acest segment al voluntariatului le întâmpină.

Câteva din tematicile abordate au fost:

  • De ce voluntariat sprijinit de angajator?
  • Provocări în colaborarea dintre companii şi organizaţii de voluntariat
  • Planificarea unui program de voluntariat sprijinit de angajator
  • Motivarea pe termen lung a angajaţilor implicaţi în programe de voluntariat sprijinite de angajator
  • Adaptarea oportunităţilor de voluntariat la specificul profilului „angajat – voluntar”
  • Pregătirea angajaţilor pentru voluntariat
  • Dezvoltarea de competenţe profesionale prin voluntariat
  • Oportunităţi de voluntariat pentru manageri de companii.

Centrul de Voluntariat Reşiţa este una dintre cele 3 organizaţii din România membre ale Centrului European de Voluntariat începând cu anul 2011. Ca şi continuare a conferinţei, Alexandra Ardelean va participa în Adunarea Generală a CEV (Centrul European de Voluntariat).

Sorina Nihta, Preşedinte

Spread the love


Scrieti un comentariu