Rusia va lansa prima centrală nucleară plutitoare în 2016
Dezastrul nuclear de la Fukushima, din 2011, arată că aşezarea centralelor nucleare în zone predispuse la dezastre naturale poate duce la dezastre şi mai mari. Un nou proiect în curs de dezvoltare din Rusia, prima centrală nucleară plutitoare din lume, va ridica, probabil, nivelul dezbaterilor privind ideile ecologic periculoase.
Numită Akademik Lomonosov, masiva navă purtătoare de centrală nucleară va fi prima dintr-un parc de centrale plutitoare care vor fi lansate de Rusia. Vasul ar trebui să fie opera-ţional până în 2016, a declarat reporterilor directorul general al celei mai mari firme de construcţii navale din Rusia, la cel de al 6-lea Salon Internaţional Naval din Sankt-Petersburg.
Unitatea plutitoare generatoare de energie, care vizează furnizarea de energie pentru întreprinderi industriale mari, oraşe portuare şi exploatări offshore de petrol şi gaze, a fost proiectată pe baza reactoarelor nucleare care echipează navele spărgătoarelor de gheaţă ruseşti. Tehnologia s-a dovedit, în peste 50 de ani de activitate, un succes în condiţii extreme arctice, potrivit producătorilor.
Centrala plutitoare este o navă cu o lungime de 144 metri şi lăţimea de 30 metri, un deplasament de 21.500 de tone şi echipaj de 69 de persoane. Interesant, ea nu este auto-propulsată şi, prin urmare, trebuie să fie remorcată la destinaţia dorită.
Fiecare navă va avea două reactoare de propulsie navală modificate, oferind împreună până la 70 MW de energie electrică sau 300 MW de căldură, suficient pentru un oraş cu o populaţie de 200.000 de oameni.
Pentru început, aceste centralele vor fi utilizate în apele teritoriale din regiunile nordului Rusiei şi Orientul Îndepărtat, unde creşterea economică suferă în prezent de lipsa energiei.
Pentru export, centrala plutitoare poate fi modificată într-o instalaţie de desalinizare capabilă să producă 240.000 de metri cubi de apă proaspătă în fiecare zi.
15 ţări, inclusiv China, Indonezia, Malaysia, Algeria, Namibia, Capul Verde şi Argentina, şi-au exprimat deja interesul în a achiziţiona astfel de centrale electrice.
Producătorul subliniază că procesul de îmbogăţire a combustibilului pe aceste vase este în conformitate cu reglementările Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care se ocupă cu neproliferarea armelor nucleare.
Centrala plutitoare este proiectată cu o marjă de siguranţă superioară celor de pe uscat, care depăşeşte nivelul eventualelor pericole specifice locaţiei, ceea ce face reactoarele invulnerabile la valurile tsunami sau accidente cu alte nave sau structuri de teren.
Unitatea generatoare de putere va fi înlocuită cu una nouă după 40 de ani, reactorul utilizat fiind transmis la o instalaţie de specialitate pentru reutilizare.
Firma producătoare mai declară că vasele nu eliberează substanţe periculoase în timpul funcţionării.
Construcţia centralei plutitoare, Akademik Lomonosov, a început în 2007 dar a fost blocată în ultimii doi ani din cauza lipsei de finanţare.
Un nou acord pentru a finaliza construcţia primei unităţi de putere plutitoare a fost semnat în decembrie 2012.
Publicat in: 19/07/2013 | Nu sunt comentarii » |