Prisma » Mediu » Pentru o agricultură mai echitabilă şi mai ecologică

Pentru o agricultură mai echitabilă şi mai ecologică

S-a ajuns la un acord privind modificările care vor fi aduse politicii agricole a UE începând cu 2014 – sprijin pentru agricultura durabilă, un ajutor mai substanţial pentru noii agricultori şi o distribuţie mai uniformă a finanţării între ţările UE.

Politica agricolă a UE, cunoscută ca politica agricolă comună, este menită să garanteze că agricultorii au un standard de viaţă decent şi că europenii beneficiază de hrană suficientă, la preţuri convenabile.

Ea urmăreşte:

  • susţinerea veniturilor agricultorilor, cu condiţia ca aceştia să îndeplinească standarde stricte în materie de siguranţă alimentară, protecţia mediului şi sănătatea şi bunăstarea animalelor (70% din bugetul alocat susţinerii exploataţiilor agricole din Europa).
  • stabilizarea pieţei în cazul în care agricultura are de suferit din cauza intemperiilor sau a bolilor (aproximativ 10% din buget)
  • finanţarea mondernizării fermelor pentru a le spori competitivitatea (20% din bugetul alocat agriculturii, la care se adaugă finanţarea naţională).

În urma acordului, unele dintre norme se vor modifica începând din ianuarie 2014. De exemplu, pentru a putea benefica de ajutor pentru venit, agricultorii vor trebui să adopte practici durabile pentru a promova calitatea solului, biodiversitatea, diversificarea culturilor şi menţinerea unor păşuni sănătoase.

Reforma va avea ca rezultat şi o distribuţie mai echitabilă a finanţării: până în 2019, toate ţările UE vor trebui să primească minim 75% din media înregistrată la nivelul UE.

Politicienii au convenit, de asemenea, asupra modificărilor care le-ar putea veni în ajutor tinerilor agricultori aflaţi la început de drum. În prezent, 30% din cele 12 milioane de agricultori europeni au peste 65 de ani şi doar 6% sub 35 de ani.

În plus faţă de ajutorul care se acordă în prezent, noii agricultori vor primi, în primii cinci ani, un sprijin pentru venit suplimentar de 25%.

Vor fi adoptate norme care vor consolida, de asemenea, poziţia de negociere a agricultorilor în unele sectoare, conferindu-le organizaţiilor profesionale autoritatea de a încheia contracte în numele lor. Noile norme vor intra în vigoare în ianuarie 2014. Câteva alte aspecte rămase vor fi luate în discuţie în cadrul negocierilor privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020.

În UE numărul persoanelor a căror activitate principală este agricultura se ridică la aproape 12 milioane. Împreună, agricultura şi sectorul agroalimentar reprezintă 6% din PIB-ul UE şi furnizează 46 de milioane de locuri de muncă.

Spread the love


Scrieti un comentariu