Prisma » Ştiinţă » Slingatron – o cale ferată spre spaţiu

Slingatron – o cale ferată spre spaţiu

În concept, o praştie capabilă să arunce obiecte pe orbită combinată cu o cale ferată spre spaţiu, este ceea ce Slingatron îşi propune să fie.

Recent a fost lansată o cerere de finanţare de 250.000 dolari pentru construcţia unui prototip la scară redusă. Dacă va avea succes, un Slingatron de mici dimensiuni, în diametru de 5 metri, va fi în măsură să accelereze o sarcină utilă de 0.45 kg la o viteză de 1 kilometru pe secundă.

Slingatron este un accelerator mecanic de masă care are potenţialul de a creşte în mod dramatic oportunităţile de zbor şi reduce costurile de lansare a diferitelor încărcături pe orbita Pământului.

Această tehnologie patentată poate fi transpusă într-o construcţie practică suficient de mare pentru a lansa un flux constant de sarcini utile grele pe orbită şi chiar dincolo. Conceptual, este o praştie de modă veche care foloseşte inginerie şi materiale de ultimă oră, plus suport informatic.

Faţă de viteza imprimată de mişcarea circulară pe o rază constantă, întâlnită la aruncarea cu praştia, în cazul prezentat, viteza ridicată se realizează prin creşterea razei cu păstrarea unei frecvenţe constante a rotaţiei. Este folosită o şină din oţel foarte puternic (de unde analogia o cale ferată) în formă de spirală. Această piesă de lansare spiralată este montată pe partea de sus a unei platforme modulare giratorie care poate efectua 40-60 cicluri pe secundă. Odată ce piesa Slingatron atinge viteza de lansare, modulul cu sarcina utilă este eliberat în intrarea liniei purtătoare, situată în apropiere de centrul pistei spiralate. Modulul accelerează şi devine sincronizat cu întreaga platformă, ca urmare a acceleraţiei extraordinare. Puternica forţă centrifugă determină o accelerarea crescută a încărcăturii pe întreaga pistă spirală. La viteze mari, se formează un film de plasmă între partea inferioară a sarcinii utile şi suprafaţa pistei de oţel. Acest rulment de plasmă oferă un coeficient foarte redus de frecare care permite menţinerea unei accelerări rapide. Când se ajunge la viteza de lansarea de aproximativ 7 kilometri pe secundă, în ultimul rând al spiralei, încărcătura este lansată printr-o altă structură orientată spre spaţiu.

Sarcinile utile lansate de Slingatron ar putea varia în mărime de la sateliţi mici standardizaţi până la containere cu sarcină utilă de multe tone. Trebuie subliniat faptul că dispozitivul nu înlocuieşte rachetele, le completează. Slingatron este cel mai potrivit pentru a lansa produse în vrac, cum ar fi apă, combustibil, materiale de construcţii, scuturi pentru radiaţii sau sateliţi, pe orbită. Nu poate lansa oameni sau echipament foarte delicat, datorită accelerării mari (g) experimentate în timpul ciclului de lansare. Cu toate acestea, materiale în vrac vor reprezenta cea mai mare parte a masei lansată pe orbită, când se va stabilii o prezenţă majoră în spaţiu, aceste materiale putând fi lansate de pe Pământ sau de pe Lună.

Pentru mai multe detalii, prezentare video şi fotografii, vizitaţi:

Spread the love


Scrieti un comentariu