Prisma » Ştiinţă » Misiunea Mars Arctic 365 (MA365)

Misiunea Mars Arctic 365 (MA365)

Societatea Marte, un grup non-profit care pledează pentru explorarea cu echipaj uman a Planetei Roşii, caută şase voluntari pentru a participa, în calitate de membri ai echipajului, la o simulare extinsă a operaţiunilor umane de explorare pe Marte, la facilitatea Flashline Marte Arctic Research Station (FMARS), pe Insula Devon din nordul Canadei, situată la aproximativ 900 kilometri de la Polul Nord, în perioada august 2014-iulie 2015.

Echipajul va consta din patru persoane alese, în primul rând, pentru abilităţile lor ca oameni de ştiinţă de teren, în domenii precum geologia, geochimie, microbiologie, biochimie şi paleontologie. Doi membri suplimentari ai echipajului vor fi aleşi, în primul rând, pentru abilităţile lor în domenii de inginerie.

“Dedicaţia pentru cauza explorării de către om a planetei Marte este o necesitate absolută, condiţiile fiind foarte dificile şi munca va fi foarte grea”, au spus oficialii de la Societatea Marte, într-o descriere a misiunii simulate, care se numeşte Marte Arctic 365.

Timp de 12 luni, aceşti şase membri ai echipajului vor efectua un program susţinut de explorare de suprafaţă pe Insula Devon, timp în care vor fi supuşi aceloraşi constrângeri pe care le vor întâmpina exploratorii unei misiuni reale pe Marte. De exemplu, nimeni nu va fi capabil să meargă în afara bazei fără a purta un costum spaţial. Echipajul va fi responsabil pentru toate activităţile proprii de teren, munca de laborator, reportaje, reparare de echipamente şi treburile din viaţa de zi cu zi. Ei vor lucra în colaborare cu o echipă ştiinţifică de la distanţă, un grup de sprijin pentru misiune şi o echipă de asistenţă în inginerie situată în partea continentală a Statelor Unite.

Scopul general al simulării este de a investiga tehnici de teren care ar fi relevante pentru explorarea ştiinţifică a planetei Marte. Abordarea investigaţiilor este aceea de a avea obiective ştiinţifice reale în medii analogice planetei şi efectuarea muncii de teren sub constrângerile misiunii simulate pe Marte. Activităţile de teren relevante includ studii geologice, căutarea de dovezi privind existenţa vieţii în trecut, observaţii de mediu şi meteorologice. În plus, va fi studiat rolul şi combinaţia optimă de explorare umană, explorare robotică şi utilizarea de instrumente de teledetecţie.

Misiune MA365 va explora şi aspecte ştiinţifice suplimentare, permise de lunga şedere în condiţii arctice. Acestea vor include studii fizice şi biologice ale stratului Arctic activ în perioada de tranziţie de la îngheţ la dezgheţ şi alte investigaţii legate de ştiinţele naturale de interes, precum şi comportamentul psihologic al echipajului.

Explorarea umană a planetei Marte a generat o mulţime de titluri anul trecut, când, în Ţările de Jos, Mars One a propus o călătorie dus pe Planeta Roşie, care va ateriza în 2023. NASA, la rândul său, are în plan trimiterea de oameni în apropiere de Marte, la mijlocul anilor 2030. Agenţia Spaţială va trimite un astronaut pentru o misiune de un an pe Staţia Spaţială Internaţională în 2015, pentru a ajuta la pregătirea misiunilor spaţiale mai lungi.

Rusia, Agenţia Spaţială Europeană şi China, au colaborat la misiunea Mars 500, un experiment de izolare psihosocială, între 2007 şi 2011, element important în pregătire pentru zboruri spaţiale pilotate spre planeta Marte într-un viitor neprecizat.

harta-insula-marte

Spread the love


Scrieti un comentariu