SeaOrbiter lansează o campanie de strângere de fonduri
La începutul secolului 21, o nouă generaţie de nave de explorare subacvatice este pe cale de a deveni realitate cu SeaOrbiter.
Acum câţiva ani, au existat zvonuri că o navă maritimă oceanografică futuristă ar putea fi construită cu singurul scop de a explora oceanele lumii. Cunoscută sub numele de SeaOrbiter, ea va servi ca laborator ştiinţific, unde oamenii de ştiinţă explorează locurile care acoperă două treimi din planeta noastră şi conţin 80 la sută din toată viaţa de pe Pământ – oceanele.
Acum se pare că visul este pe cale de a deveni o realitate, echipa SeaOrbiter anunţând că lucrările de construcţie vor începe în Franţa, aprilie anul viitor, funcţie de cum decurge strângerea de fonduri lansată pe KissKissBankBank.
Finanţarea pentru SeaOrbiter a fost dificil de obţinut, ceea ce a dus la ani de întârziere. În 2012, Engadget a raportat că se va începe construcţia navei până la sfârşitul anului, lucru care, evident, nu s-a întâmplat. Directorul executiv SeaOrbiter, Ariel Fuchs, spune că a fost dificil de a găsi soluţii de finanţare pentru că nu este o sarcină uşoară să convingi oamenii să participe la obiectivele pe termen lung ale unui astfel de proiect ambiţios. “Oamenii de la care am cerut finanţare sunt interesaţi numai de investiţii pe termen scurt”, a spus Fuchs. “Nu am primit nimic de la guverne şi alte instituţii din Europa; e prea complicat pentru ei… Explorarea este o investiţie pe termen lung şi duce la inovaţie. Nu există nici o explorare fără inovaţie, dar nici o inovaţie fără viziune. O societate fără explorare este o societate fără nici un viitor”.
Idee a arhitectului şi academicianul francez Jacques Rougerie, SeaOrbiter ar fi prima navă verticală din lume, cu o impresionantă înălţime, 58 metri. În scopul de a face nava stabilă, două treimi din structura sa ar rămâne sub apă, dând flotabilitate ambarcaţiuni. Sub nivelul apei, va exista o punte presurizată pentru scafandrii ce vor efectua misiuni zilnice pe o perioadă de câteva luni. Vor exista spaţii pentru sport, relaxare, la fiecare nivel. Aici vor locui şi muncii cei 18-22 de membrii ai echipajului. Jacques Rougerie, despre originea proiectului său: “SeaOrbiter este punctul culminant a peste 30 de ani de cercetare inovatoare şi creaţii în marină şi arhitectură submarină.
Acest vas futurist este conceput din dorinţa mea de a face posibil traiul pe mare şi de a împinge limitele de cunoaştere a lumii marine. SeaOrbiter va permite oamenilor să trăiască sub suprafaţa mării o perioadă lungă de timp.
Pentru a realiza proiectul SeaOrbiter, de 10 ani am adunat în jurul meu o echipă cu experienţă internaţională, formată din cei mai buni specialişti în oceanografie şi spaţiu. Fiecare în domeniul său oferă tot ce-i mai bun din el, în scopul de a aduce viziunea mea la viaţă printr-un program internaţional şi un vas unic”.
Având o greutate de aproximativ 500 de tone, din aluminiu reciclabil, SeaOrbiter va pluti, purtată de curenţi, pe ocean. Ea este complet independentă energetic, cu puterea ambarcaţiunii provenind din energie solară, eoliană şi ce a valurilor. Există zvonuri că EADS, conglomeratul european pentru sisteme de apărare şi spaţiale, ar lucra la o formulă de biocombustibil care va servi ca sursă de energie alternativă când natura se va arăta mai puţin prietenoasă. Durata de viaţă proiectată este de 15 ani.
Rougerie numeşte SeaOrbiter “sinteza a tot ceea ce am fost în stare să facem pe mare”. “Aceasta nu va înlocui vasele oceanografice sau submarinele de explorare,” mai spune Rougerie, “în schimb, este un alt mod de a explora şi de a înţelege universul subacvatic”.
Publicat in: 05/12/2013 | Nu sunt comentarii » |