Prisma » Mediu » Japonia va merge la pescuit de gunoi spaţial

Japonia va merge la pescuit de gunoi spaţial

Spaţiu ar putea părea ca o mare întindere goală, dar în realitate, zona din jurul Pământului a devenit aglomerată cu gunoi. De la primul obiect care a fost lansat în spaţiu în urmă cu 53 ani, Sputnik One, omenirea a creat un roi de, probabil, zeci de milioane de elemente.

O sursă majoră de resturi, în trecut, a fost testarea de arme anti-satelit efectuate atât de către Statele Unite cât şi de Uniunea Sovietică în anii 1960 şi 1970. Mai aproape de noi, China şi-a adus şi ea contribuţia, testând o armă pentru distrugerea sateliţilor care a lăsat în urmă 3.000 de resturi. Evenimente accidentale au contribuit, de asemenea, la această problemă. În 2009, a fost un acci-dent major între un satelit de comunicaţii din SUA şi un satelit militar rus defunct, deasupra Siberiei. Coliziunea la o viteză de cel puţin 24.000 kilometri pe oră a creat un nor de 1.500 de bucăţi pe care Staţia Spaţială Internaţională a trebuit să-l evite printr-o serie de manevre. Există în prezent în jur de 22.000 de resturi considerabile în spaţiu, care plutesc în jurul nostru, şi despre care oamenii de ştiinţă spun sunt suficient de mari pentru a reprezenta un pericol pentru vehiculele spaţiale sau sateliţii funcţionali. Acestea includ, de la trepte mari de rachete aruncate, până la bucăţi mai mici, care s-au desprins din vehicule spaţiale în coliziuni. Greutatea totală a acestor lucruri este de peste 5.500 de tone şi nimeni nu ar dori să se cioc-nească cu ele. Pentru cine nu poate vizualiza, filmul Gravity arată o versiune exagerată a ceea ce s-ar putea întâmpla.

Conştiente că trebuie să evite această posibilitate, mai multe agenţii spaţiale urmăresc în mod constant traiectoria fiecărei bucăţi mai mari de acolo şi se asigură că navele spaţiale nou-lansate şi sateliţii folosesc o orbită care evită coliziunile. Problema este că situaţia se îndreaptă spre un punct critic şi viitoarele obiecte care orbitează Pământului ar putea deveni un pericol iminent dacă nu se face ceva pentru a curăţa groapa de gunoi “de sus”.

gunoi-spatial

Agenţia de explorare spaţială japoneză (JAXA) a făcut echipă cu Nitto Seimo, o companie care produce echipamente de pescuit, pentru a construi o “plasă magnetică”, cu ajutorul căreia se poate pescui în rămăşiţele din spaţiu.

Primul test al acestui echipament este programat pentru sfârşitul lunii februarie, atunci când o rachetă japoneză va fi lansată pentru a transporta un satelit realizat de cercetătorii de la Universitatea Kagawa. Odată ce satelitul este în orbită, el va desfăşura o plasă de sârmă de 300 metri lungime, care va genera un câmp magnetic suficient de puternic pentru a atrage o parte din resturile de pe orbită. Atât plasa cât şi conţinutul ei vor arde la intrarea în atmosfera Pământului.

Presupunând că primul test merge bine, JAXA a pregătit deja o plasă care este lungă de aproximativ un kilometru. Planurile de viitor includ versiuni şi mai mari, care pot prinde trepte de rachete întregi şi alte piese mari.

Oamenii de ştiinţă au venit, în ultimii ani, şi cu alte metode de curăţare a spaţiului din jur. CleanSpace One, de exemplu, este o navă spaţială dezvoltată de compania elveţiană Space Systems şi este proiectată să capteze sateliţii dezafectaţi şi să-i arunce în atmosfera Pământului.

Spread the love


Scrieti un comentariu