Prisma » Social » Asociaţia Persoanelor cu Handicap Neuromotor din Caraş-Severin – un ONG foarte activ

Asociaţia Persoanelor cu Handicap Neuromotor din Caraş-Severin – un ONG foarte activ

Motto-ul organizaţiei conduse de reşiţeanul Ştefan Steiner, unul dintre cei mai fervenţi şi constanţi militanţi pentru drepturile acestor persoane, pentru modificările legislative care să vină în spijinul lor şi, nu în ultimul rând, pentru schimbarea mentalităţilor generale vizavi de aceste cazuri este orice persoană cu handicap are dreptul la respect şi nimic pentru noi, fără noi. “De aceea am făcut şi facem în continuare eforturi să nu fim excluşi din sfera deciziilor care ne privesc”, afirmă Steiner. De altfel, majoritatea modificărilor legislative pozitive referitoare la persoanele cu handicap au fost făcute în urma insistenţelor noastre. Lucrurile merg spre bine, din acest punct de vedere, dar se mişcă încet, din păcate. Avem de luptat cu mentalităţi, în primul rând. Ceea ce pentru o persoană normală e un lucru obişnuit, pentru noi poate fi un obstacol de netrecut. Imaginaţi-vă o scară fără rampă şi balustradă. Pentru noi e o barieră pe care nu o putem învinge, deşi pentru un om aflat în deplinătatea capacităţilor fizice nu înseamnă nimic. Avem mai multe principii pentru care milităm la nivelul asociaţiei noastre: respect pentru demnitatea umană şi independenţa persoanelor cu nadicap neuromotor, non-discriminarea, cojugată cu acţiunea pozitivă ce vizează incluziunea socială. Garantarea participării depline cu drepturi, obligaţii şi şanse egale a persoanelor cu handicap în toate domeniile vieţii. Promovarea unei societăţi în care persoanele cu handicap să-şi găsească locul în mod firesc.”

Asociaţia condusă de Ştefan Steiner a făcut lobby la noua lege a asistenţei sociale, discutând şi prezentând opţiunile şi soluţiile membrilor ei parlamentarilor. De altfel, asociaţia are, ne spune Steiner, un aport benefic în cadrul Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România, unde este şi membru fondator. Toate activităţile Asociaţiei – foarte multe şi nu ne-ar ajunge spaţiul editorial să le prezentăm aici – au beneficiat de participarea mai multor voluntari, cum sunt Ştefan Steiner, Aurel Serafim, Cornel Puşcaş, Niţă Vasilache, Daniel Molnar, Grigore Tarnauceanu, Ioan Gherghel, Tiberiu Csonka, Felicia Ciuparencu, Elena Corduneanu, Simona Moise, Vasile Popovici, Elena Raulescu, Florentina Steiner, Lucian Steiner, Christian Steiner, Alexandru Roman şi Elena Micu, ultimii patru tineri voluntari. Ştefan Steiner s-a îmbolnăvit de poliomielită, la doar trei ani. De atunci a dobândit un handicap motor, dar a avut extraordinara putere să ducă o viaţă normală. Lucrează de ani de zile în sistemul sanitar şi ne-a spus că nu doreşte să iasă la pensie îaninte de termen, ci să aibe o activitate similară cu a unui om fără nicio dizabilitate. Conduce o maşină adaptată special pentru comenzi manuale şi chiar participă la raliuri pentru persoanele cu handicap, la concursuri de pescuit sau la întreceri cu căruciorul special, unde de cele mai multe ori câştigă premii.

România avea, la 30 septembrie 2011, un număr total de aproape 689.000 de persoane cu handicaă. În procente, acest lucru înseamnă 3,56 la sută din populaţia ţării. În ceea ce priveşte judeţul Caraş-Severin, aici există, în evidenţele asociaţiilor de profil, 12.199 de persoane cu handicap. 6.596 dintre acestea sunt femei şi 6.603, bărbaţi. Un număr neobişnuit de echilibrat, am putea spune. Nu mai puţin de 1.820 din aceste persoane cu handicap sunt copii. 434 dintre persoanele cu dizabilităţi neuro-motorii fac parte din Filiala Reşiţa a Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Neuromotor din România, ne spune Ştefan Steiner, preşedintele asociaţiei şi vicepreşedinte la nivel naţional. În judeţ există, însă şi 900 de nevăzători, din care 400 doar în Reşiţa. Aceştia, însă, au asociaţia lor proprie.

Dan Apostolescu

Spread the love


Scrieti un comentariu