Prisma » Economic » Slovacii de la Menert vor despăgubiri pentru anularea investiţiei de la Reşiţa

Slovacii de la Menert vor despăgubiri pentru anularea investiţiei de la Reşiţa

Un reprezentant al societăţii Menert Spol s.r.o. din Slovacia a sosit la Reşiţa pentru a anunţa că firma se consideră păgubită în urma rezilierii contractului de asociere cu Consiliul Local Reşiţa, privind amenajarea unei centrale de producere a energiei termice pe bază de biomasă. Reamintim că asocierea a fost realizată în timpul mandatului primarului Liviu Spătaru şi a fost reziliată la cererea actualului Consiliului Local Reşiţa.

În acest sens, reprezentantul societăţii slovace, Menert Spol s.r.o., Jozef Chrenč, a dorit să facă unele precizări legate de felul în care a eşuat o investiţie de aproximativ 20 de milioane de euro. Menert doreşte să precizeze că investiţia de la Reşiţa a fost privită cu interes de Guvernul Slovaciei, prin intermediul ambasadei slovace de la Bucureşti, deoarece era considerată o investiţie de anvergură a Slovaciei în România. De aceea ambasadorul Slovaciei la Bucureşti (Excelenţa Sa, doamna Dagmar Repčeková), la începutul acestui an, a transmis o adresă către autorităţilor locale, prin care se arăta interesată de evoluţia investiţiei.

Slovacii mai spun că investiţia nu ar fi fost păguboasă, dacă s-ar fi derulat conform proiectului, deoarece tehnologia folosită urma să fie modernă, iar combustibilul (biomasa) mult mai ieftin decât gazul, al cărui preţ este în continuă creştere. Intenţia Menert era să aducă tot mai mulţi abonaţi la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice, prin preţurile mici practicate. Menert a făcut un studiu din care a rezultat că putea să se aprovizioneze cu biomasă, în cantitate suficientă, de pe o rază de 60 de kilometri în jurul Reşiţei. Menert a dorit garanţii ca municipalitatea să achiziţioneze energie termică doar pentru instituţiile din subordine, însă, administraţia locală, de după alegerile din 2008, a făcut tot ce i-a stat în putinţă să blocheze investiţia, a spus Jozef Chrenč.

În sfârşit, Menert anunţă că nu a plecat din Reşiţa, societatea pe care au înfiinţat-o, Grup Ecoterm are în continuare sediul în municipiu, doar şi-a luat cazanele de la CET, deoarece acolo nu mai aveau nicio utilitate. Reprezentantul Menert Spol s.r.o. va fi prezent la Reşiţa până la sfârşitul acestei săptămâni, după care va pleca în Slovacia, dar, va reveni pentru noi clarificări. Jozef Chrenč a precizat că, deocamdată, nu s-a făcut nicio solicitare oficială pentru recuperarea datoriilor, însă, prin anularea investiţiei începute la Reşiţa, Menert a pierdut sume mari de bani şi este foarte probabil că va deschide un proces pentru a primi despăgubiri de la administraţia locală reşiţeană.

Matei MircioaneScrieti un comentariu