Prisma » Ştiinţă » În abis – expediţie în Groapa Kermadec

În abis – expediţie în Groapa Kermadec

Este greu de crezut că mai există astăzi terra incognita, oriunde pe Pământ, echivalentul modern al marginilor de pe hărţile antice. Dar o mare parte a planetei pe care trăim a “scăpat” aproape în întregime de ochii omului. Zona hadală (din greacă hades = lumea subterană), acele părţi ale oceanului global situate la mai mult de 6.000 de metri adâncime, este încă, în mare măsură, neexplorată.

După descoperirile iniţiale de la mijlocul anilor 1900 (expediţia daneză Galathea şi cea sovietică Vitiaz), o mare parte din ceea ce ştim despre viaţa în oceanul adânc şi în gropile oceanelor care formează o mare parte din Zona hadală, provine dintr-un număr mic de expediţii ştiinţifice şi câteva mostre, obţinute norocos, de animale, sedimente şi rocă adusă la suprafaţă.

Pentru a afla cum poate exista viată la adâncimi extreme, din 10 aprilie până în 20 mai 2014, o echipă de oameni de ştiinţă şi ingineri de la şapte instituţii de cercetare diferite vor folosi HROV Nereus, un vehicul submarin acţionat de la distanţă, pentru a explora o parte din Groapa Kermedec, una dintre cele mai profunde din lume. Situată lângă Noua Zeelandă, are o adâncime de 10.04 kilometri, a cincea din lume, şi, datorită unui aflux de ape de adâncime din Antarctica, este una dintre cele mai reci gropi oceanice.

Proiectul este cunoscut sub numele de HADES (Hadal Ecosystem Studies Project) iar scopul său este de a efectua primul studiu sistematic de viaţă la mari adâncimi în ocean.

Printre întrebările la care oamenii de ştiinţă încearcă să răspundă, ei speră să afle cum pot supravieţui animale marine la presiuni extreme de 6.800 kg per 6,4516 cmp.

Pentru comparaţie, presiunea de la nivelul mării de pe Pământ este de 6,67 kg per 6,4516 cmp.

Gropile din Ocean au fost odată considerate lipsite de viaţă. Acum se crede că acestea sunt casa pentru specii unice, total diferite faţă de orice a fost găsit în altă parte pe Pământ.

Această misiune va ajuta la înţelegerea nu numai a modului în care animalele pot supravieţui, dar, de asemenea, cum se aprovizionează cu alimente.

Proiectul va oferi, de asemenea, date importante pentru studiile climatice. Aceste Gropi sunt cunoscute că acţionează ca rezervoare de carbon, aşa că cercetătorii pot studia modul în care sunt păstrate carbonul şi alte substanţe chimice pe fundul oceanului.

Submersibilul Nereus

La fel ca explorarea spaţiului, observarea la distanţă în ocean necesită o expertiză tehnică semnificativă.

Potrivit National Science Foundation (NSF) Nereus este singurul vehicul din lume pentru operare la mari adâncimi.

El cântăreşte 2.800 kg şi este puţin mai mare decât o maşină medie. Este alimentat de baterii litiu-ion de 16 kilowaţi-oră sau echivalentul a aproximativ 160 de baterii de laptop.

Este legat de nava de la suprafaţă prin fibră optică de grosimea firului de păr care îi oferă un spaţiu de manevră de 40 kilometri.

Acesta a fost utilizat anterior pentru a explora Groapa Marianelor, cea mai adâncă parte din orice ocean de pe Pământ.

Spread the love


Scrieti un comentariu