Prisma » Politic » Ucraina

Ucraina

“Facem apel la reprezentanţii sud-estului Ucrainei, susţinători ai federalizării ţării, să amâne referendumul din 11 mai pentru a crea condiţiile necesare pentru un dialog”, a spus Preşedintele Putin la o conferinţă de presă împreună cu Preşedintele în exerciţiu al OSCE, la Moscova, în 7 mai.

Anterior, cancelarul german Angela Merkel a sugerat organizarea unei “mese rotunde”, o propunere pe care Moscova o sprijină pe deplin, a adăugat Putin.

Putin a mai declarat că Rusia şi-a retras toate forţele de la frontiera cu Ucraina şi a cerut guvernului provizoriu de la Kiev să oprească atacurile punitive asupra forţelor pro-federalizare din sud-estul Ucrainei.

Alegeri prezidenţiale anticipate au fost programate pentru 25 mai în Ucraina după ce preşedintele ales al ţării, Viktor Ianukovici, a fost demis la sfârşitul lunii februarie ca urmare a mitingurilor din Kiev.

O parte a cetăţenilor din regiunile de sud-est au refuzat să recunoască legitimitatea guvernului interimar al ţării şi au anunţat un referendum cu privire la auto-determinare în regiu-nile Donetsk şi Luhansk, pentru 11 mai. În replică, autorităţile actuale de la Kiev au lansat o operaţiune speci-ală împotriva protestatarilor, soldată cu ciocniri violente în oraşe din sud-estul Ucrainei şi zeci de victime.


Rusia nu va întreprinde, pentru moment, contramăsuri în replică la sancţiunile aplicate la adresa sa de Occident, a declarat preşedintele rus, Vladimir Putin.

“Guvernul rus a propus deja unele măsuri de răspuns”, a spus Putin la o reuniune la nivel înalt a Consiliului Economic Eurasia din Minsk. “Consider că acestea nu sunt necesare. Dar, în cazul în care ceva de genul acesta continuă [noi sancţiuni], atunci, desigur, va trebui să luăm în considerare cine şi cum operează în Federaţia Rusă, în sectoarele-cheie ale economiei ruse, inclusiv al energiei”.

Spread the love


Scrieti un comentariu