Prisma » Ştiinţă » Wave Energy Converter

Wave Energy Converter

Cele mai multe sisteme de producere a energiei din maree folosesc apă captată la maree înaltă, care apoi este folosită pentru a acţiona turbine în timp ce apa este eliberată la reflux. Acest procedeu funcţionează destul de bine, dar un nou sistem care a fost testat de oamenii de ştiinţă de la UC Berkeley promite să genereze mai multă putere cu o instalaţie mai mică şi mai simplă.

În căutarea unei alte surse de energie regenerabilă, care poate oferi, potenţial, constant energie fără emisii de carbon, un grup de cercetători de la Universitatea din California lucrează la extragerea energiei din valurile oceanului utilizând un “covor” hidraulic plasat pe fundul mării. La urma urmei, soarele apune, viteza vânturilor variază, dar, în anumite zone, valurile sunt aproape o constantă. Pornind de la această premiză, energia oceanelor ar putea fi o opţiune fezabilă pentru zonele din apropierea coastei.

Reza Alam, un profesor asistent la UC Berkely şi un expert în mecanica undelor, lucrează la un “covor” val-energie care utilizează o foaie subţire de cauciuc pe fundul mării, aşezată pe partea de sus a unui sistem de servomotoare hidraulice, care sunt acţionate cu ajutorul mişcării covorului sub efectul valurilor. Presiunea hidraulică rezultată este adusă la ţărm pentru conversia în energie utilizabilă, cea ce permite recoltarea puterii oceanului cu impact vizual şi fizic minim atât pentru viaţa marină cât şi pentru bărcile de la suprafaţă.

“Există o mare cantitate de energie neexploatată în oceane, şi, odată cu creşterea cererii la nivel mondial de resurse, nevoia de a găsi alternative mai curate la combustibilii fosili este critică. Noi vedem, de asemenea, o creştere mai mare a populaţiei de-a lungul oraşe de coastă, astfel încât acest sistem în curs de dezvoltare ar produce energie electrică într-un mod neutru din punct de vedere al carbonului acolo unde este nevoie”, spune Alam.

Reza Alam a venit cu ideea de a crea un covor pe fundul mării de la comportamentul zonelor marine noroioase din lumea reală, care sunt cunoscute pentru absorbţia energie undelor de suprafaţă. Pescari folosesc în mod regulat astfel de locaţii în condiţii de siguranţă pentru a scăpa de valurile puternice din timpul furtunilor.

Primele experimente au arătat că acest tip de covor a fost în măsură să absoarbă mai mult de 90 la sută din energia valurilor.

Alam a estimat că un metru pătrat al instalaţiei pe fundul mării ar putea genera suficientă electricitate pentru a alimenta două gospodării din SUA. El a adăugat că energia valurilor de pe o distanţă de 10 de metri pe coasta din California sau aproximativ 100 de metri pătraţi de covor pe fundul mării, ar putea genera aceeaşi cantitate de energie ca un parc de panouri solare de dimensiunea unui teren de aproximativ 6.400 de metri pătraţi.

In mod ideal, sistemul va fi amplasat în ape de coastă puţin adânci, la aproximativ 18 metri adâncime. Topografia de pe fundul marii nu trebuie să fie plată, dar ar putea fi evitate zonele cu recife. Alam a subliniat că, în căutarea de locuri corespunzătoare, se va opta pentru zonele în care nu ar avea un impact negativ asupra vieţii marine.

Cercetătorii au în vedere numărul tot mai mare de “zone moarte” – regiunile cu puţin oxigen în ocean şi viaţa marină redusă – care pot fi candidaţi buni pentru testele pilot ale sistemului lor.

Marcus Lehmann, un cercetător din echipa lui Alam, a subliniat că o cerere potenţială pentru sistemul lor ar putea fi de a reduce costul ridicat de purificare a apei de mare în apă potabilă. Metodele prezente de transformare a apei de mare în apă proaspătă implică distilare, care necesită căldură, şi desalinizare prin osmoză inversă, în care apa este pompată prin filtre. Ambele metode folosesc o cantitate substanţială de energie, realitate care, până acum, a împiedicat adoptarea lor la scară mare.

Echipa de inginerie de la UC Berkeley a folosind crowdfunding pentru a dezvolta noul Wave Energy Converter, cu o campanie pe Experiment.com (anterior Microryza). Testele vor începe în 2016 la Northwest National Marine Renewable Energy Center in Newport, Oregon, USA.

O analiză a organizaţiei non-profit Carbon Trust de la Londra relevă că energia valurilor ar putea oferi mai mult de 2.000 terawatt oră de electricitate pe an sau aproximativ 10 la sută din necesarul de electricitate la nivel mondial.

Spread the love


Scrieti un comentariu