Prisma » Educaţie » Biblioteca iese din anonimat şi se reinventează

Biblioteca iese din anonimat şi se reinventează

Biblioteca Municipală Reşiţa tinde spre reorientarea misiunii clasice a unei biblioteci şi se implică din ce în ce mai mult în viaţa comunităţii prin iniţierea unor proiecte care se pare că au răsunet.

Printre proiectele şi campaniile derulate de această instituţie culturală se numără „Sexul vs Barza”, proiect iniţiat de Adriana Radu, o tânără feministă din Bucureşti şi implementat în Caraş-Severin de bibliotecara Dominique Zară. Scopul proiectului a fost să se vorbească deschis elevilor şi să încurajeze o atitudine tolerantă despre corp, sex şi relaţii. S-au organizat o serie de sesiuni de informare susţinute de Dragoş Luca, directorul DSP. Au participat 130 de elevi ai liceelor reşiţene, care au fost captivaţi şi interesaţi de informaţiile utile referitoare la viaţa sexuală a adolescentului, oferite de dr. Dragoş Luca.

Una din campaniile de amploare ce au animat instituţia culturală în decursul acestui an a fost Campania Internaţională „UNITED împotriva rasismului” al cărei scop a fost promovarea toleranţei şi a diversităţii precum şi prevenirea discriminării. S-au organizat două evenimente: proiecţia filmului “12 ani de sclavie”, câştigător al premiului Oscar, pentru beneficiarii Centrului de Servicii de Asistenţă Socială pentru Persoane Vârstnice şi prezentarea biografiei celui mai înverşunat luptător împotriva rasismului, Nelson Mandela, elevilor din Reşiţa.

O campanie de impact a fost SMYLE („Social Media & Youth – Learning for Employment”), ce a avut ca scop creşterea gradului de conştientizare privind importanţa competenţelor digitale în rândul tinerilor de 13-30 de ani din România. În cadrul acestei campanii Biblioteca Municipală a fost partener local, organizând două seminarii sub denumirea „IT contra Şomaj”, în cadrul cărora s-au prezentat informaţii, studii de caz, statistici şi s-au dezbătut principalele aspecte ale şomajului tinerilor la nivel local.

Biblioteca s-a implicat şi pe plan social derulând o campanie prin care s-au donat peste 200 de jucării de către reşiţeni pentru copii mai puţin norocoşi ai municipiului. Această activitate se doreşte a fi una permanentă.

“Knockout violenţei” este ultimul mare proiect în care s-a implicat instituţia, prin care doreşte “eradicarea” violenţei şi susţine creşterea randamentului şcolar, prevenirea apariţiei unor probleme de ordin afectiv, îmbunătăţirea relaţiei copil-părinte. Proiectul se adresează copiilor şi adolescenţilor, între 10 şi 18 ani, pentru că violenţa îndreptată asupra copilului, fie că provine din familie, din şcoală sau din mediul social în care trăieşte, are ca rezultat tot violenţă.

Astfel că acest proiect îşi propune sensibilizarea comunităţii şi autorităţilor asupra problemei apariţiei unui nou grup de risc – copiii din familii dezintegrate şi în care apare violenţa asupra minorilor.

Pentru că Biblioteca Municipală din Reşiţa bene-ficiază de un spaţiu nefolosit instituţia se orienteze către înfiinţarea unui centru de sprijin pentru copiii şi adolescenţii victime ale violenţei în familie şi şcoli. În cadrul centrului copiii proveniţi din astfel de medii vor beneficia de condiţii bune de educaţie şi petrecere a timpului liber, ajutaţi să reziste riscurile vulnerabilităţii vârstei li tentaţiilor de orice natură.

Informarea şi consilierea victimelor violenţei va constitui un serviciu permanent oferit de Biblioteca Municipală Reşiţa, susţinut de Primăria municipiului. Spaţiul necesar este pus la dispoziţie de Primăria Mun. Reşiţa care va suporta şi costul utilităţilor.

Surse autorizate precizează că unul din cinci copii prezintă la un moment dat în viaţă o problemă de sănătate emoţională şi/sau comportamentală. Deşi în România, legislaţia interzice folosirea pedepselor fizice asupra copilului, în fiecare an, peste 11,600 de cazuri de copii victime ale unor diferite forme de violenţă sunt înregistrate la nivelul autorităţilor de protecţia copilului (conform ANPFDC) şi în doar 3% dintre cazuri se iniţiază procedurile penale împotriva autorilor acestor fapte.

Biblioteca şi-a propus să-şi extindă serviciile deja existente pentru a ajuta comunitatea în descoperirea cât mai rapidă a cazurilor supuse violenţei şi rezolvarea acestei probleme. Şi, pentru că a fi bibliotecar înseamnă a avea cunoştinţe din diverse domenii, 1 Martie a fost prilej de creaţie quilling în bibliotecă, iar mărţişoarele confecţionate au fost oferite doamnelor de la Centrul de Servicii de Asistenţă Socială pentru Persoanele Vârstnice din Reşiţa.

Un alt obiectiv, pe termen lung al Bibliotecii Municipale, este realizat în cadrul campaniei „Construim o bibliotecă pentru comunitatea ta”, prin care reşiţenii sunt îndemnaţi să contribuie la dezvoltarea fondului de carte prin donaţii din biblioteca personală. Achiziţiile viitoare de documente vor fi făcute în baza cerinţelor publicului, prin aplicarea unor chestionare.

Prin toate aceste activităţi bibliotecarii ies din umbra statutului de personaj anost care pune la dispoziţii servicii, şi arată lumii că universul în care-şi desfăşoară activitatea nu este desprins din filele cărţilor pe care le împrumută zi de zi, ci este unul real, integrat în realitate şi trăit printre oameni.

Elena Franţ

Spread the love


Scrieti un comentariu