Prisma » Legislativ » Parlamentul a aprobat două Ordonanţe de Urgenţă în domeniul restituirilor şi a prelungit unele termene

Parlamentul a aprobat două Ordonanţe de Urgenţă în domeniul restituirilor şi a prelungit unele termene

Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat marţi, 24 iunie, legile de aprobare a OUG nr. 115/2013 şi a OUG nr. 10/2014. Totodată, au fost aprobate şi câteva dintre amendamentele propuse în comisiile de specialitate, fiind astfel prelungite unele termene prevăzute de cele două acte normative iniţiate de Guvern.

Prin legea de aprobare a OUG nr. 115/2013, termenul până la care comisiile locale trebuie să finalizeze procedura de inventariere a terenurilor a fost prelungit cu încă 90 de zile, suplimentar termenului de 180 de zile acordat de Guvern. Prorogarea acestui termen vine în sprijinul unor autorităţi locale care, din lipsa resurselor pentru contractarea de servicii topografice, nu ar fi putut să se achite la timp de obligaţiile prevăzute de noua lege a restituirilor. Atât Guvernul, prin OUG nr. 115/2013, cât şi Parlamentul, au urmărit ca prin extinderea termenului să asigure cadrul legal necesar soluţionării unui număr cât mai mare de dosare, la nivel local, prin restituirea în natură.

Deputaţii au aprobat şi prorogarea unor termene prevăzute de OUG nr. 10/2014, referitoare la procedurile de soluţionare a dosarelor constituite în baza Legii nr. 9/1998 şi Legii nr. 290/2003 (legi în temeiul cărora se acordă despăgubiri pentru bunuri abandonate de cetăţeni români în foste teritorii care au aparţinut României – Cadrilater, Basarabia şi Bucovina de Nord).

În urma adoptării unui amendament susţinut în comisiile Camerei şi acceptat şi de deputaţi în plen, emiterea de către comisiile judeţene a hotărârilor privind acordarea de despăgubiri în temeiul Legii nr. 9/1998 şi Legii nr. 290/2003 a fost suspendată până la data de 31 decembrie 2014.

A.N.R.P.

Spread the love


Scrieti un comentariu