Prisma » Politic » Parlamentul European şi-a început noul mandat cu şapte grupuri politice

Parlamentul European şi-a început noul mandat cu şapte grupuri politice

Regulile Parlamentului spun că grupurile politice trebuie să fie formate din cel puţin 25 de deputaţi provenind din cel puţin şapte state membre.

Grupurile politice joacă în rol important în fixarea ordinii de zi a Parlamentului, în alegerea preşedintelui acestuia, a vicepreşedinţilor, a preşedinţilor comisiilor şi a raportorilor şi în alocarea timpului de vorbire în dezbateri. Grupurile se bucură şi de alte tipuri de susţinere.

Fiecărui grup i se oferă un secretariat pentru a se putea ocupa de propria organizare internă. Membrii grupului politic numesc un preşedinte sau mai mulţi, care îi reprezintă în Conferinţa Preşedinţilor.

Vă prezentăm grupurile politice ale mandatului 2014-2019, în ordinea numărului de membri la 24 iunie 2014.

Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat) (PPE) – 221

Preşedinte: Manfred Weber (Germania)

Este la al treilea mandat la Parlamentul European. În ultimul mandat, a fost membru al comisiei pentru afaceri constituţionale.

Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D) – 191

Preşedinte: Martin Schulz (Germania)

A fost preşedinte al Parlamentului European din 2012 până în 2014 şi este eurodeputat de 20 de ani.

Conservatorii şi Reformiştii Europeni (CRE) – 70

Preşedinte: Syed Kamall (Regatul Unit) a fost ales preşedinte al grupului său. A devenit deputat european în 2005. În mandatul trecut, a fost membru al comisiei pentru afaceri economice.

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE) – 67

Preşedinte: Membrii grupului l-au ales pe Guy Verhofstadt (Belgia) preşedinte. Fostul premier belgian a prezidat grupul şi în mandatul trecut.

Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL) – 52

Preşedinte: Gabriele Zimmer (Germania). Este la al treilea mandat în Parlamentul European. Este preşedinta grupului din 2012.

Verzi/Alianţa Liberă Europeană (Verzi/ALE) – 50

Preşedinţi: Philippe Lamberts (Belgia) şi Rebecca Harms (Germania) au fost ales co-preşedinţi. Lamberts îl înlocuieşte pe Daniel Cohn-Bendit (Franţa). Harms a fost co-preşedintă şi în mandatul trecut.

Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe (EFDD) – 48

Preşedinţi: Nigel Farage (Regatul Unit) şi David Borrelli (Italia)

Nigel Farage este membru al Parlamentului European din 1999. A mai fost lider al grupului. David Borrelli a fost ales pentru prima dată în Parlamentul European şi a fost consilier în oraşul Treviso.

componenta parlamentului european 2014

Marţi, 1 iulie, deputaţii l-au reales pe Martin Schulz în funcţia de Preşedinte al Parlamentului European, pentru un nou mandat de doi ani şi jumătate. Deputatul german în vârstă de 58 de ani va conduce Parlamentul până în ianuarie 2017. El a câştigat cu 409 voturi din 612 valabil exprimate în primul tur.

Martin Schulz este primul Preşedinte din istoria Parlamentului European care a fost reales pentru un al doilea mandat de doi ani şi jumătate.

În scurtul discurs susţinut în Parlamentul European din Strasbourg, imediat după vot, Martin Schulz a spus: ”Este o onoare extraordinară să fiu primul Preşedinte reales al Parlamentului European. Îmi voi lua rolul în serios, pentru că noi suntem în centrul democraţiei europene, având sarcina de a adopta legislaţia şi de a urmări implementarea ei. Majoritatea deputaţilor din această Cameră au ajuns la concluzia că Preşedinte al Comisiei Europene trebuie să devină candidatul aflat pe primul loc în alegerile europene şi astfel un cuvânt german – Spitzenkandidat – a intrat şi în alte limbi europene.”

Anterior, 26-27 iunie, Consiliul European a adoptat decizia de a-l propune Parlamentului European pe Jean-Claude Juncker în calitate de preşedinte al Comisiei Europene, după un vot formal cu majoritate calificată.

Tot marţi, au fost aleşi cei 14 vicepreşedinţi ai Parlamentului European, între care Adina Ioana Valean (PPE, RO) şi Corina Creţu (S&D, RO).

Vicepreşedinţii îl pot înlocui pe Preşedinte în exercitarea sarcinilor sale, atunci când este necesar, inclusiv la prezidarea şedinţelor plenare. Ei sunt membrii ai Biroului Parlamentului European. Biroul este organismul care stabileşte regulile Parlamentului, elaborând propunerea de buget şi decizând asupra chestiunilor administrative, organizaţionale şi de personal.



Scrieti un comentariu