Prisma » Economic » Micii furnizori de alimente ar trebui protejaţi

Micii furnizori de alimente ar trebui protejaţi

UE face apel la acţiune pentru a proteja întreprinderile mici din sectorul alimentar de practicile neloiale utilizate de unii dintre producătorii mai mari şi de supermarketuri.

În relaţiile de afaceri, întreprinderile mari au mai multă putere de negociere – un avantaj pe care îl valorifică în mod legitim.

Cu toate acestea, pe măsură ce puterea din industria alimentară s-a concentrat, acest dezechilibru a făcut ca întreprinderile mici să fie supuse uneori unor practici comerciale neloiale.

De exemplu, unii parteneri comerciali puternici:

  • au refuzat să consemneze în scris termeni şi condiţii esenţiale
  • au modificat unilateral costul deja stabilit al unor tranzacţii
  • au transferat riscuri disproporţionate părţii contractuale mai vulnerabile

au încetat relaţiile comerciale fără preaviz şi fără un motiv obiectiv justificat.

Deseori, partenerul mai vulnerabil decide să nu riposteze la astfel de practici, pentru că, depinzând economic de partenerul mai puternic, nu poate risca să-şi compromită relaţia de afaceri.

Iată un exemplu: un producător multinaţional de băuturi răcoritoare furnizează produse unui mic distribuitor. La lansarea unui nou produs, îi solicită acestuia să îşi constituie un stoc din produsul respectiv. Distribuitorul refuză, din lipsă de spaţiu, dar producătorul ameninţă să sisteze livrarea celorlalte produse aproape indispensabile pentru distribuitor. Mai mult, atunci când distribuitorul încearcă să atragă atenţia asupra faptului că noul produs nu este prevăzut în contractul anual, producătorul ameninţă că va rezilia contractul.

Sprijinirea întreprinderilor mici

O parte din guvernele europene au pus deja în aplicare măsuri care să prevină astfel de practici, însă nu toate.

Începând din septembrie 2013, UE încurajează întreprinderile să subscrie unui cod de conduită voluntar (Iniţiativa privind lanţul de aprovizionare), prin care să se angajeze să dezvolte relaţii comerciale echitabile şi durabile.

În continuarea aceste iniţiative, UE intenţionează să elaboreze o serie de principii de bune practică şi un set de standarde minime pentru punerea în aplicare a acestora.

Se urmăreşte astfel ca tot mai multe cazuri să fie soluţionate prin iniţiative voluntare, mai degrabă decât prin proceduri judiciare lungi şi costisitoare. În acest sens, organismele independente de control ar putea proteja confidenţialitatea micilor întreprinderi care nu semnalează în prezent practicile neloiale de teama eventualelor consecinţe.

Lanţul de aprovizionare cu alimente include numeroşi actori – producători, unităţi de prelucrare, distribuitori etc. În UE, peste 47 de milioane de persoane lucrează în acest sector, în care IMM-urile sunt mai numeroase decât în aproape orice alt domeniu.

Comisia Europeană, 23/07/2014

Spread the love


Scrieti un comentariu