Prisma » Politic » Sorin Frunzăverde este liberalul de frunte al Banatului de Munte

Sorin Frunzăverde este liberalul de frunte al Banatului de Munte

Frunzăverde, în ciuda numelui vegetal, este un animal politic feroce

Prim-vicepreşedintele PD-L, Sorin Frunzăverde, preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, a lovit mortal Partidul Democrat-Liberal, făcând o mişcare, comparată cu un cutremur devastator, urmat de un tsunami politic. Ceea ce, la sfârşitul săptămânii trecute, părea doar un zvon, inventat să dezmorţească prime time-ul jurnalelor video, audio şi scrise, s-a confirmat în după amiaza zilei de marţi 27 martie: Sorin Frunzăverde părărseşte PD-L, şi se înscrie în Partidul Naţional Liberal, pentru a candida din partea USL la preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin! Anunţul a fost făcut de către lideri liberali, sosiţi la Reşiţa de la Bucureşti, alături de Marcel Vela, şi el vicepreşedinte PNL, la nivel naţional, preşedinte la nivel judeţean şi primar al municipiului Caransebeş. Liberalii anunţau, trimfători, sosirea în tabăra lor a celui care, cu o zi în urmă era cel mai important adversar judeţean, în campania electorală locală. Dan Radu Ruşanu, vicepreşedinte PNL, la nivel naţional, a declarat: “Domnul Frunzăverde este un om care şi-a dovedit competenţa de-a lungul timpului, are o experienţă politică deosebită, dar în primul rând este un om de dreapta. Domnul Frunzăverde vine să întărească echipa de dreapta din România. Considerăm că dreapta din România se va întări prin aderarea domnului Frunzăverde la PNL”. Şi preşedintele PNL Caraş-Severin, Marcel Vela, a declarat cu entuziasm: “Domnul Frunzăverde va candida, din partea PNL, în cadrul USL, pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin”, aceasta după ce , doar cu câteva zile mai devreme, liberalii anunţaseră că Vela îi va lua locul lui Ioan Popa – Tăiţelu, în lupta pentru şefia Consiliului Judeţean.

Oricum, este o evidenţă faptul că Frunzăverde stătea bine în sondaje, şi din poziţia de pedelist, dar trecerea sa în opoziţie, la liberali, acceptarea candidaturii sale din poziţia de membru PNL, îl plasează în postura de câştigător sigur. Aşadar, o mişcare câştigătoare pentru opoziţie şi, mai cu seamă pentru Frunzăverde. Pe de altă parte, câştigători, alături de Frunzăverde vor fi toţi oamenii lui fideli, care au şi anunţat că îl vor urma în PNL, deoarece opoziţia actuală are prima şansă la alegerile de anul acesta. Cei trei parlamentari PD-L-işti, au şi anunţat că vor merge cu Frunzăverde în opoziţie şi se aşteaptă o trecere masivă a primarilor pedelişti în PNL. Cu această ocazie, aşa cum a declarat Vela, Caraş-Severinul va avea cea mai puternică organizaţie liberală din ţară!

Liderii PD-L, după bomba Frunzăverde, au ieşit însângeraţi de sub dărâmături şi au declarat, ceea ce ar fi fost ridicol să fie negat: “Da, Frunzăverde este o pierdere pentru noi. Asta este”. Au fost şi vreo două voci, care l-au făcut gunoi şi trădător, dar era dificil pentru echipa PD-L să-l conteste pe Frunzăverde. Dacă a fost un gunoi, cum de aţi stat lângă el atâţia ani, cum de a fost unul dintre ideologii partidului, cum de a fost unul dintre artizanii construcţiei populare din PD-L?!

Un fapt este evident: Frunzăverde, ambiţios, perseverent, inteligent, cinic şi feroce (politic) a tot urcat în structurile pedeliste, până când a fost blocat pe postul omului harnic, care cară pianul pentru primi solişti din orchestră. De aici în sus, nicio şansă. Băsescu, Boc, Udrea etc. nu erau de acord să-i dea şansa lui Frunzăverde să se afirme ca vedetă. Sigur, aceste conflicte la nivel individual pot fi motivate şi ideologic. Frunzăverde a făcut-o în conferinţa de presă organizată ieri, miercuri 28 martie, la Reşiţa. El a explicat astfel motivele trecerii sale la PNL, motive despre care a amintit că le-a prezentat şi într-o conferinţă de presă din 24 noiembrie, 2010: “Haosul administrativ, vrajba politică şi statul poliţienesc, care sufocă orice încercare de redresare economică, orice iniţiativă antreprenorială, practic sufocă România”.

Frunzăverde a declarat că părăseşte PD-L-ul din cauză că părerile sale, privind posibilitatea României de a ieşi din criză, sunt diferite de părerile liderilor importanţi din PD-L. “Vreau să particip la construcţia unei drepte politice româneşti, puternice. Cred că acest lucru se poate face în PNL şi nu mai cred că se poate face din interiorul PD-L”. Sorin Frunzăverde a mai spus că a încercat să construiască o dreaptă modernă şi în partidul de care se desparte: “Am repetat la toate întrunirile democrat liberalilor că problemele PD-L-ului nu sunt cele legate de alegerile interne, ci sunt probleme ce ţin de descentralizare, de lipsa de dialog dintre putere şi opoziţie, de statul poliţienesc, care a instituit un sistem, în care ascultatul telefoanelor a devenit o practică obişnuită. Presa ştie că am tot repetat aceste lucruri în conferinţele de presă şi, din acest punct de vedere nu cred că are ce să-mi reproşeze”.

În această situaţie, dacă, într-adevăr marea masă a pedeliştilor îl va urma pe liderul judeţean în PNL, practic, în Caraş-Severin, PD-L-ul nu mai există sau este minuscul. Până în prezent, doar doi primari pedelişti au anunţat că rămân în continuare democrat liberali, Iancu Simiona-Simi, de la Oţelu Roşu, şi Nicuşor Vasilescu, de la Băile Herculane. Pe de altă parte, prin mutarea sa bombă, Frunzăverde l-a sacrificat pe Doru Dinu Glăvan, care, după ce a fost anunţat drept candidat PD-L la funcţia de primar al Reşiţei a fost aruncat ca un afiş nefolositor la marginea şanţului politic. Dar, ce mai contează o carieră de politician tomnatic, carieră şi aşa incertă, dacă interesele patriei o cer!

Printre victimele politice ale lui Frunzăverde am putea să-l numărăm şi pe Emil Boc, deoarece acesta a fost înlăturat de la şefia guvernului la presiunile echipei Vasile Blaga, echipă în care Frunzăverde avea un rol important. Acum, după cutremurul produs de Frunzăverde, Boc s-ar putea să piardă şi şefia Partidului Democrat-Liberal. Şi nici Băsescu nu se simte prea bine.

Matei Mircioane

Spread the love


Scrieti un comentariu