Prisma » Economic » Focurile provocate au dus la pagube de zeci de mii de lei

Focurile provocate au dus la pagube de zeci de mii de lei

În Caraş-Severin inconştienţa piromanilor, care cred că-şi curăţă păşunile prin foc a dus deja la pagube de zeci de mii de lei, victime în rândul animalelor dar şi al oamenilor. În ultimele zile serviciul unic de urgenţă – 112 – a fost asaltat de telefoane care anunţau în diferite zone ale judeţului incendii de vegetaţie întinse pe mari suprafeţe, focul punând în pericol nu numai suprafeţele împădurite, ci şi gospodăriile oamenilor. În urma prostului obicei de a-şi curăţa grădinile şi păşunile de vegetaţie uscată, oamenii dau foc la iarba uscată pentru a curăţa resturile, o metodă deloc sigură, incendiile extinzându-se şi la locuin-ţe, provocând pagube însemnate. În numai două zile, între 23 şi 25 martie, au fost sesizate nu mai puţin de 78 de incendii de vegetaţie pe raza întregului judeţ. Dar, cu siguranţă, nu au fost numai acestea, pentru că şi alte focuri, de mai mică anvergură, dar care se puteau şi ele extinde, au fost observate în diverse zone numai că cei care le-au văzut nu au mai anunţat 112.

Un singur cioban din Brebu a dat foc la vegetaţie, aşa cum au putut constata lucrătorii Secţiei de Poliţie Rurală Reşiţa, incendiu care s-a extins şi a distrus nu mai puţin de două hectare de teren cu puieţi de diferite specii, prejudiciul creat ridicându-se la aproximativ 10.000 de lei. Acelaşi bărbat a produs un alt incendiu care s-a extins la o stână şi a distrus două căpiţe de fân în valoare de aproximativ 2.000 de lei.

Acum, ciobanul piroman este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă, faptă prevăzută de Codul Penal şi pedepsită cu închisoare de la o lună la doi ani, sau cu amendă.

Pe raza localităţii Vărădia, în spatele unui imobil, persoane necunoscute au dat foc la vegetaţie, iar incendiul s-a extins la un saivan unde a ucis trei oi şi cinci miei, prejudiciul estimându-se la 3.000 de lei. În Poiana Mărului, un incendiu pus tot de persoane necunoscute, a distrus două căpiţe de fân şi gardul împrejmuitor al grădinilor din apropiere. Şi în aceste cazuri au fost întocmite dosare penale, cercetările fiind continuate pentru identificarea autorilor.

În incendiile provocate în data de 21 martie au fost distruse, parţial sau total, un număr şase sălaşe, iar pentru a stinge un incendiu din zona staţiilor CFR Mehadia Nouă şi Mehadia Veche, a fost nevoie să se oprească circulaţia trenurilor pentru aproximativ două ore. Mai mult, reamintim că luni după-amiaza, un cetăţean de 78 de ani din satul Stăncilova, comuna Şopotu Nou, a murit în timp ce încerca să stingă focul ce-i ameninţa locuinţa, lovit de un copac în flăcări.

Poliţiştii atrag atenţia că, potrivit legii privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, poliţiştii pot aplica sancţiuni cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei tuturor celor care aprind focul în fondul forestier naţional, în alte locuri decât cele special amenajate şi marcate ori la o distanţă mai mică de 30 metri de limita pădurii. Refuzul persoanelor care desfăşoară activităţi în fondul forestier naţional sau în vegetaţia forestieră din afara acestuia de a participa, la solicitarea personalului silvic, la acţiunile de stingere a incendiilor poate fi sancţionat cu amendă de la 600 la 1.000 de lei. De asemenea, Codul silvic prevede că distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare prin incendiere a pădurilor, a perdelelor forestiere de protecţie, a vegetaţiei forestiere din terenurile degradate ameliorate prin împăduriri, a jnepenişurilor şi a vegetaţiei forestiere din afara fondului forestier naţional, de către proprietari, deţinători, administratori sau de orice altă persoană, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă. Dacă fapta a avut ca urmare producerea unui dezastru, se pedepseşte cu detenţie pe viaţă sau cu închisoare de la 15 ani la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Dan Apostolescu

Spread the love


Scrieti un comentariu