Prisma » Mediu » Primele generatoare conectate în reţea alimentate de maree

Primele generatoare conectate în reţea alimentate de maree

A fost prezentat primul generator activat de flux-reflux din Ţara Galilor, într-o încercare de a reduce emisiile de carbon din Marea Britanie.

Dispozitivul patentat “DeltaStream” dezvoltat de Tidal Energy Ltd din Cardiff este printre primele dispozitive demonstrative din lume care generează energie verde, durabilă şi previzibilă folosind mareele.

Numit “Ysbryd y Mor” cea ce înseamnă “Spiritul Mării”, dispozitivul DeltaStream 400kW, cu o greutate de 150 de tone şi un cadru de 16 metri lungime şi 20 metri înălţime, a fost fabricat şi asamblat în ultimele şase luni şi va fi folosit pentru a alimenta 100 de case din apropiere.

Inventat de inginerul Richard Ayre, dispozitivul DeltaStream este primul proiect care a primit acordul de mediu de tip “implementare şi monitorizare” într-o zonă specială marină de conservare, având încorporat un număr de caracteristici în design pentru a minimiza orice impact potenţial asupra mediului înconjurător. O suită extinsă de echipamente de monitorizare vor fi instalate pe şi în jurul dispozitivului în zona de exploatare.

După o perioadă de testare de 12 luni, până la nouă unităţi similare vor fi instalate pentru a forma o matrice de 10 megawaţi.

Tidal Energy susţine că generatorul său acţionat de maree reprezintă vârful tehnologiei ecologice.

O unitate DeltaStream include următoarele:

Un cadru de bază triunghiular principal din oţel cu “picioare de piatră” pentru a fixa dispozitivul pe fundul mării. Prin utilizarea unei fundaţii solide pentru trei nacele, prin efectul gravitaţional acest sistem reduce costurile de instalare şi de întreţinere ridicate, asociate în mod tradiţional cu tehnologia regenerabilă în mediul marin.

Un generator independent format dintr-o turbină cu axă orizontală în fiecare nacelă, aşezată pe câte un turn în vârfurile bazei principale triunghiulare.

Un mecanism automat de giraţie hidraulic pentru fiecare nacelă, care controlează orientarea generatoarelor acţionate de turbine în raport cu direcţia fluxului mareelor.

Conectarea dispozitivului la mal cu un cablu de alimentare submarin şi echipamente de putere pentru conectarea la reţeaua situată pe uscat.

Energia mareelor

Energia mareelor este o formă de hidroenergie care converteşte energia mareelor în energie electrică sau alte forme utile de energie. Prin maree (flux şi reflux) se înţelege o oscilaţie periodică a nivelului mării sau oceanului, în raport cu o poziţie medie, datorită forţei de atracţie combinate a Lunii şi Soarelui. Prin urmare, energia mareelor este o formă cu totul previzibilă de energie din surse regenerabile, care poate fi valorificată în două forme:

Amplitudinea mareei este diferenţa verticală în înălţime între flux şi reflux.

Baraje artificiale sau lagune pot fi cons-truite pentru a capta valul din timpul fluxului. Apa astfel reţinută poate fi apoi eliberată prin turbine, generatoare de electricitate, în momentul în care fluxul se retrage.

Curentul mareei este unda care se dezvoltă prin deplasarea apei în timpul fluxului-refluxului şi se manifestă ca un curent de maree. Dispozitivele de tipul DeltaStream caută să extragă energia din această mişcare cinetică a apei, acelaşi principiu folosit la turbinele eoliene care extrag energia din mişcarea aerului.

Spread the love


Scrieti un comentariu