Prisma » Politic » “De patru ani le spun celor din PDL că lucrurile nu merg bine!”

“De patru ani le spun celor din PDL că lucrurile nu merg bine!”

Sorin Frunzăverde a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că se va înscrie în în PNL şi va candida pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin din partea USL, confirmând astfel cele afirmate de Dan Radu Ruşanu şi de Marcel Vela, marţi, la Reşiţa. Dacă unii observatori arătau că marţi seara încă se mai putea salva ceva din perspectiva PDL, Frunzăverde a spulberat orice speranţă ar fi venit din partea partidului de guvernământ.

“Pe 24 noiembrie 2010 am făcut, într-o conferinţă de presă, mai multe afirmaţii în legătură cu provocările care stăteau în faţa PDL, a spus Sorin Frunzăverde. Aceste provocări nu ţineau de alegerile interne. Era vorba despre haosul administrativ, vrajba politică şi statul poliţienesc ce se crease, lucruri care sufocau şi sufocă orice comunitate. Acestea sunt principalele motive pentru care vorbim despre sărăcirea populaţiei. Am spus, în 46 de locuri, inclusiv în BPN şi la convenţiile partidului, dar chiar şi în conferinţele de presă, că aşa nu mai merge. Nu am fost ascultat. Am ajuns apoi la concluzia că lucrurile nu se puteau îndrepta din interiorul PDL. Nu vreau însă să fac nicun reproş, nimănui. Opţiunea mea diferă de opţiunile unor lideri ai partidului. Deşi am solicitat în numeroase rânduri descentralizarea resursei financiare şi administrative, nu s-a întâmplat nimic. Cred că opţiunea pe care o am eu şi, sper şi alţi colegi de-ai mei, privind dezvoltarea României diferă fundamental de viziunea celor din PDL. Am discutat cu lideri ai USL şi am ajuns la concluzia că trebuie să instituim un dialog real, pentru a reaşeza România în normalitate. Un dialog care acum nu mai există şi care generează o serie interminabilă de gâlcevi politice. Putem construi, prin dialog, o Românie normală, care să iasă din sărăcie. Acum se sufocă antreprenorial orice inţiativă. Ne e frică să mai vorbim şi la telefon. Iar ceea ce spun eu nu cred că mai poate fi abordat din interiorul PDL. Cred într-o construcţie de dreapta, ca atare voi candida din partea USL la preşedinţia Consiliului judeţean.”

Sorin Frunzăverde s-a ferit să vorbească despre o viitoare funcţie în PNL şi nici de anumite direcţii doctrinare. De altfel, potrivit spuselor sale, săptămâna viitoare, împreună cu liderii USL, va stabili un calendar care să cuprindă elemente tehnice, legate de demisie şi înscrierea în PNL. Răspuzând întrebărilor jurnaliştilor, Frunzăverde a precizat că un număr important de lideri ai PDL au încercat să-l convingă să nu facă acest pas, lucru imposibil, pentru că, spune viitorul lider PNL, a vorbit de patru ani în toate instanţele partidului de elemente grave, dar nu a fost ascultat. Frunzăverde a mai spus că nu există din partea sa o preocupare pentru destructurarea PDL şi a precizat că, din punctul lui de vedere, USL e o alianţă conjuncturală, iar când s-a gândit să pună umărul la construcţia unei drepte autentice, nu a luat în calcul PSD. Pe de altă parte, Frunzăverde a spus că nu are acum semnale că îl vor urma şi alţi lideri importanţi din partid, iar cei 42 de primari ai PDL din Caraş-Severin au dreptul să candideze la PNL dar pot să nici nu o facă. În plus, Sorin Frunzăverde a mai explicat că a avut o întrevedere cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, căruia i-a spus că, prin gestul său nu are de gând să clatine munca actualului guvern. Din perspectiva sa, guvernarea actuală trebuie dusă până la capăt iar alegerile să aibe loc la termen. Sorin Frunzăverde a concluzionat că o soluţie de salvare a României şi împingere a ei spre rezolvare este dezcentralizarea, pentru că până acum am asista la o guvernare profund centralistă.

Gestul lui Sorin Frunzăverde poate fi calificat în fel şi chip. Unii au spus că e trădare, alţii că e vorba de înţelepciune politică. Cert e că primvicepreşedintele PDL, în curând fost, a declarat în mai multe rânduri că guvernarea în Alianţa DA a fost cea mai eficientă, regretând că nu guvernează cu liberalii. Un alt regret al său este faptul că nu a fost ascultat în partid, pentru că dacă era aşa, PDL nu s-ar fi aflat acum unde se află. Oricum, plecarea sa, urmată cu siguranţă şi de altele – în primul rând primarii care îl vor urma, schimbă mult din algoritmul iniţial şi am putea spune că în acest moment candidaturile la primăria Reşiţa nu mai sunt deloc clare, cel puţin cele care au legătură cu cele trei formaţiuni politice. De aceea, celelalte formaţiuni politice – e drept cele mici – se feresc deocamdată să facă declaraţii, pentru că e greu în acest moment să te poziţionezi undeva.

Dan Apostolescu

Spread the love


Scrieti un comentariu