Prisma » Ştiinţă » AeroMobil, un nou venit în lumea maşinilor zburătoare

AeroMobil, un nou venit în lumea maşinilor zburătoare

Visul maşinilor zburătoare datează din anii 1960, când serialul animat “The Jetsons” a imaginat un viitor în care aceste vehicule aeriene domină cerul. În ultimii ani, conceptul de maşină zburătoare a evoluat prin câteva prototipuri reale.

Acum, compania slovacă AeroMobil este pe punctul de a aduce maşina zburătoare mai aproape de realitatea cotidiană, odată cu prezentarea modelului gata pentru producţie “Flying Roadster”, la Festivalul Pionierilor de la Viena, Austria, din 29 octombrie.

Aici va fi afişat fizic, pentru prima dată în faţa unui public, “Flying Roadster” – AeroMobil 3.0, un prototip unic care combină calităţile maşinilor performante cu cele ale aeronavelor sportive.

“Suntem foarte încântaţi de premiera mondială a noului nostru prototip. Având în vedere reacţia entuziastă pe care a manifestat-o comunitatea de inginerie şi de design la nivel mondial, am accelerat procesul prototipurilor. Foarte mult efort a intrat în această creaţie, care marchează o nouă eră în transportul personal”, spune Juraj Vaculik, Co-fondator şi CEO al AeroMobil.

AeroMobil 3.0 este proiectată pentru doi pasageri şi poate zbura până la 700 km cu un plin standard de benzină cu cifra octanică 91. Este propulsat de un motor Rotax 912, acelaşi motor care este folosit de către o altă maşină care promite, Terrafugia Transition. Când rulează pe şosea, aripile vehiculului se pliază în spatele cabinei de pilotaj, cea ce oferă o dimensiune suficient de mică pentru manevrare într-un spaţiu de parcare standard.

Versiunea anterioară, AeroMobil 2.5, a dezvoltat în testele de zbor o viteză de 200 km/h în aer, în timp ce la sol una uşor mai mică, cu un maxim de 160 km/h.

Pornind de la capotă, AeroMobil prezintă o faţă ascuţită care seamănă cu un cioc de pasăre. De acolo, corpul se extinde într-un baldachin curbat complet cu un cockpit mare, acoperit cu sticlă. În continuare, profilul devine mai subţire, mai simplificat, ce se poate extinde din nou, în două cozi verticale, care ascund cele două roţi din spatele vehiculului. Totul este foarte uşor, fiind utilizată o compoziţie de tuburi de oţel şi fibră de carbon.

Stefan Klein, co-fondator AeroMobil şi designer-şef, a lucrat la o maşină de zbor pe parcursul a peste două decenii. “Vrem să facem transportul personal interesant, mai eficient şi durabil. Cu tot mai multe maşini pe drumuri şi aeroporturi din ce în ce mai aglomerate, călătoriile nu mai sunt ceea ce obişnuiau să fie”, a declarat Klein.

Klein şi partenerul său de investiţii, Juraj Vaculík, speră să atragă, prin prezentarea de la Viena, potenţiali investitori şi producători pentru a transforma această maşină într-o realitate cotidiană. Klein estimează că va fi nevoie de încă doi ani pentru a obţine certificarea Light Sport Aircraft necesară pentru lansarea efectivă în producţie a acestui AeroMobil.

Spread the love


Scrieti un comentariu