Prisma » Sănătate » UE în domeniul cancerului de sân vizează tratamentul personalizat

UE în domeniul cancerului de sân vizează tratamentul personalizat

În prezent, în majoritatea ţărilor dezvoltate, una din opt femei este supusă riscului de a fi diagnosticată cu cancer de sân pe durata vieţii. Creşterea sprijinului pentru depistarea timpurie, pentru tratamente mai eficiente şi pentru o mai bună îngrijire paliativă au fost subiectele principale ale Lunii sensibilizării cu privire la cancerul de sân, acţiune desfăşurată în luna octombrie a acestui an. Un domeniu de cercetare promiţător care a fost abordat într-o serie de proiecte de cercetare finanţate de UE este medicina personalizată – adaptarea tratamentului la circumstanţele şi la condiţiile specifice unui pacient.

Din laborator în clinică

Proiectul TRANSBIG, finanţat de UE, a realizat o legătură mai strânsă între activitatea de laborator şi tratament prin intermediul cercetării translaţionale, a declarat doamna Fatima Cardoso, directoarea ştiinţifică a Centrului Clinic Champalimaud din Lisabona, Portugalia: „TRANSBIG a contribuit la reducerea fragmentării cercetării translaţio-nale în domeniul cancerului de sân prin intensificarea relaţiilor dintre cercetătorii europeni de vârf în domeniu. El a condus, de asemenea, la lansarea cu succes a ceea ce se consideră a fi unul dintre cele mai inovatoare trialuri în domeniul cancerului de sân din ultimul deceniu.”

Rezultatele trialului, cunoscut sub acronimul MINDACT, vor fi disponibile în 2015. În cadrul trialului se investighează dacă analiza genomică poate ajuta medicii să ia decizii mai corecte cu privire la posibilitatea ca pacienţii să nu mai fie supuşi chimioterapiei ulterioare intervenţiilor chirurgicale pentru cancer de sân.

Trialurile clinice au demonstrat că chimioterapia, deşi este eficace, poate conduce la cancere secundare, la afecţiuni ale cordului, la menopauză precoce şi la funcţii cognitive diminuate. Toate acestea în condiţiile în care se estimează că o proporţie substanţială de pacienţi cu cancer de sân în stadiu timpuriu sunt supratrataţi, afirmă doamna Cardoso. MINDACT poate însemna evitarea chimioterapiei în cazul a 10 – 20 % dintre pacienţi.

În MINDACT au fost înscrise peste 6 600 de femei din 9 ţări, studiul fiind condus de Organizaţia europeană pentru cercetarea şi tratamentul cancerului (European Organisation for the Research and Treatment of Cancer – EORTC) şi conceput în colaborare cu Grupul internaţional pentru cercetarea cancerului de sân (Breast International Group – BIG), coordonatorul proiectului TRANSBIG.

„Sute de mii de femei pot beneficia de pe urma transpunerii descoperirilor majore ale cercetării în tratamente vizând cancerul de sân, prin care se salvează vieţi”, a declarat comisarul UE pentru cercetare, inovare şi ştiinţă, doamna Máire Geoghegan-Quinn. „Cercetarea în domeniul cancerului a fost o prioritate pentru finanţarea activităţilor de cercetare din fonduri UE. În perioada 2007 – 2013, aproximativ 1,4 miliarde de euro au fost alocate cercetării translaţionale în domeniul cancerului. Vom continua în această direcţie în cadrul programului Orizont 2020, accelerând transferul de cunoştinţe de bază pentru a îmbunătăţi diagnosticarea timpurie, precum şi metodele de profilaxie şi de tratament.”

Alte proiecte UE de cercetare în domeniul cancerului de sân includ EPIC, în cadrul căruia sa studiat modul în care modificările regimului alimentar ar putea să prevină cancerul de sân. Proiectele CareMore şi CTCTRAP urmăresc obţinerea de informaţii privind celulele tumorale circulante şi ADN-ul din sânge, pentru a ghida diagnosticarea timpurie şi tratamentul femeilor cu cancer de sân metastatic. Totodată, ASSURE urmăreşte să identifice metodele de ajustare a screeningului cancerului de sân la necesităţile individuale şi să dezvolte alternative la mamografie – metodă inadecvată pentru depistarea cancerului la femeile cu sâni denşi.

În cadrul unui alt proiect, RATHER, se urmăreşte identificarea unor noi tratamente şi a unor tehnici de diagnosticare individualizate pentru femeile cu cancer de sân triplu-negativ şi lobular invaziv. Aceste cancere sunt dificil de tratat, pentru ele neexistând în prezent tratamente ţintite. În final, în cadrul proiectului MERIT se urmăreşte dezvoltarea unei metode de tratament a cancerului de sân triplu-negativ cu vaccinuri ARN individualizate, care sunt unice pentru fiecare pacient.

Context

Cancerul de sân continuă să fie cel mai frecvent tip de cancer pe plan mondial, determinând decesul mai multor femei decât orice alt tip de cancer. În UE, în 2012, un număr record de femei, 364 449, au fost diagnosticate cu această boală. UE a investit 160 de milioane de euro în cercetarea cancerului de sân din 2007 până în 2013, iar sprijinul va continua prin intermediul programului Orizont 2020, noul program de cercetare şi inovare pentru perioada 2014-2020.

La data de 1 ianuarie 2014, Uniunea Europeană a lansat un nou program de cercetare şi inovare, denumit Orizont 2020. În cursul următorilor şapte ani, aproape 80 de miliarde de euro for fi investite în proiecte de cercetare şi inovare, pentru a sprijini competitivitatea economică a Europei şi pentru a extinde frontierele cunoaşterii umane. Bugetul UE pentru cercetare este dedicat în principal îmbunătăţirii vieţii cotidiene în domenii precum sănătatea, mediul, transporturile, alimentele şi energia.

Comisia Europeană, 27/10/2014Scrieti un comentariu