Prisma » Mediu » Traiul de Munte

Traiul de Munte

Băile Herculane târg de Ziua Naţională a Traiului de Munte

Vremea rece de afară nu i-a împiedicat pe iubitorii de produse tradiţionale din Caraş-Severin şi Mehedinţi să participe la un târg plin cu bunătăţi, organizat duminică în piaţa agroalimentară a staţiunii Băile Herculane de Ziua Naţională a Traiului de Munte. Organizatorii s-au arătat mulţumiţi de eveniment spunând că au reuşit să spargă gheaţa şi să organizeze un astfel de eveniment la munte, la fel şi vizitatorii.

Mezeluri, brânzeturi şi dulceaţă

Printre producătorii autohtoni, prezenţi la târg au fost şi producători din sudul ţări. Au fost prezenţi la târg meşteri de mezeluri, de brânzeturi, apicultori, artizani şi mulţi alţii, iar marfa pe care au expus-o a fost cu adevărat gustoasă. Clienţii nu au întârziat să apară, cei cărora le-a fost dor de gusturile copilăriei, al pâinii coapte în cuptor, al brânzei şi caşului de casă, au cumpărat din bunătăţile expuse. Comercianţii au îngheţat la standuri pentru că afară nu au fost mai mult de 7 grade, însă au fost bucuroşi că marfa lor a fost apreciată. „Produsele noastre sunt făcute numai din ingrediente naturale, fără conservanţi, aditivi sau alte ingrediente la modă. Aşa se face că gustul este aşa cum trebuie să fie. Avem cârnaţi, slănină, pastramă, costiţă, toate din producţie proprie după reţetele bunicilor” ne-a declarat ”Uica Ion”, un producător de mezeluri tradiţionale din Soceni.

Clienţi pofticioşi

Oamenii s-au uitat, au gustat şi au cumpărat. Unii au scos din buzunar şi câteva sute de lei pentru că au luat de toate. „Am cheltuit în jur de 200 de lei. Am luat brânză, caş şi mai multe produse din carne. Vreau de asemenea să cumpăr gemuri şi miere, aşadar voi mai lăsa ceva bani pe aici. Ideea acestui eveniment mi se pare foarte bună pentru că din câte am văzut, sunt mai multe produse alimentare decât la alte târguri, şi până la urmă de asta avem nevoie, nu de covoare ţesute în casă sau bibelouri. Carne să fie cât cuprinde, şi atunci e bine” – a spus un cumpărător.

Programe pentru copii

Pe lângă gusturi, organizatorii s-au gândit şi la copii. Aşa se face că cei mici au avut ocazia să guste sucuri naturale de cireşe, să coloreze şi să primească premii pentru participare, premii ce au constat în dulciuri şi rechizite.

Se doreşte să se creeze o tradiţie

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „PACINFO” şi are menirea să promoveze agricultura montană şi viaţa în zonele de munte. Responsabilul de proiect la nivelul judeţului Caraş-Severin a fost Agenţia pentru Protecţia Mediului care susţine că evenimente similare au avut loc în mai multe zone ale ţării. Este vorba de un proiect naţional, câştigat de APM Harghita, la care cei din Caraş-Severin sunt parteneri. Proiectul include 16 judeţe, şi în fiecare din ele pe data de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, au avut loc târguri de produse tradiţionale. Proiectul este unul scurt, de 11 luni, însă toţi cei implicaţi doresc să creeze o tradiţie din acest eveniment, iar Ziua Naţională a Traiului de Munte să fie organizată în fiecare an în jurul acestei date dar şi să împiedice defrişările în zonele montane.

”Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, într-o frumoasă colaborare cu Primăria Băile Herculane, a organizat duminică, 26 octombrie 2014, prima ediţie a Zilei Naţionale a Traiului de Munte spărgând practic gheaţa în organizarea acestei manifestări, care se doreşte a fi una perenă şi să se organizeze an de an pe 26 octombrie, praznicul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, sărbătoare care coincide în calendarul popular cu ziua în care ciobanii pun capăt transhumanţei şi coboară cu turmele de la munte” spune Sebastian Purec, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin.

De mare ajutor a fost şi Poliţia staţiunii Băile Herculane care, în timp scurt, a reuşit să elibereze zona şi să evite orice incident pe toată durata manifestării, zecile de producători din Caraş-Severin dar şi din sudul ţării, putând să expună în linişte iar cumpărătorii să fie cei mai câştigaţi.

Icoane bizantine, costume populare, miere de albine, rachiu, brânză ori cârnaţi de oaie sau capră, sunt doar câteva din bunătăţile ce au putut fi degustate la acest târg. Organizatorii au amenajat şi o zonă de ”Info cort” unde au fost pliante şi afişe cu informaţii despre zona montană dar şi despre protecţia mediului, s-a putut servi un pahar de răchie de prună, afinată, cafea dar şi zacuscă, păstrăv prăjit şi foarte multe sortimente de prăjituri specifice zonei de munte (ştrudel cu dovleac, prăjitură cu afine, melcişori cu nucă, frecată cu brânză dulce, etc.) iar cei mici au savurat suc de cireşe şi au putut colora cărţi de colorat cu personaje specifice zonei montane.

Inginerul Liviu Munteanu a fost cel care a oferit întreaga consultanţă tehnică şi a reuşit să adune în piaţa agroalimentară din Băile Herculane un număr aşa de mare şi divers de producători tradiţionali, care s-au arătat foarte încântaţi de idee şi care au declarat că îşi doresc reluarea acestui eveniment. Toţi au primit diplome de participare, semnate chiar de Sebastian Purec, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, acelaşi care a şi deschis manifestările Zilei Naţionale a Traiului de Munte.

Mai multe informaţii despre proiect se pot găsi pe pagina de web www.zonamontana.ro.

Spread the love


Scrieti un comentariu