Prisma » Ştiinţătitle_li=Uncategorized » A treia misiune Hi-SEAS

A treia misiune Hi-SEAS

Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (aka. Hi-SEAS) – o misiune spaţială analoagă unei misiuni umane pe Marte, cu locaţia pe pantele vulcanului Mauna Loa din Hawaii – a demarat al treilea proiect de cercetare care simulează misiuni cu echipaj uman pe Marte.

Suprafaţa alocată studiului se află la o altitudine de 2500 de metri deasupra nivelului mării şi este situată într-un mediu uscat, stâncos, care este foarte rece, cu puţine precipitaţii. Locul nu conţine specii rare, ameninţate sau pe cale de dispariţie, şi nici situri arheologice sau practici culturale.

În perioada petrecută acolo, echipajul acestei misiuni va efectua studii detaliate de cercetare pentru a determina ceea ce este necesar pentru a susţine un echipaj pe parcursul unui zbor spaţial spre Marte dar şi în timpul petrecut pe planetă.

Echipa, care include şase membri şi o rezervă, va petrece 8 luni în condiţii care se aseamănă foarte mult cu cele prezente pe suprafaţa marţiană.

Cercetarea privind alimentaţia, dinamica, comportamen-tul şi performanţa echipajului, precum şi alte aspecte ale unui zbor spaţial şi o misiune pe suprafaţa planetei Marte repre-zintă scopul principal al proiectului. Informaţiile acumulate de la aceste studii de cercetare vor ajuta NASA în ziua când va efectua misiuni reale cu echipaj uman pe Planeta Roşie.

“Avem nevoie să ştim mai multe despre modul în care funcţionează mintea, cum contribuie persoanele individuale la echipă şi cum se schimbă dinamica echipei în timp, pentru a anticipa cum vor reacţiona astronauţii pe durata unei lungi călătorii în spaţiu”, a declarat Dr. Kim Binsted de la Universitatea din Hawaii, cercetător principal în cadrul programului.

Pentru buna desfăşurare a studiilor, echipajul locuieşte într-un dom cu structura internă cu două etaje, cu un diametru de 11 metri şi o zonă locuibilă de aproximativ 93 de metri pătraţi.

Primul etaj conţine o bucătărie, zona de luat masa, spaţiu de lucru comun, zonă de exerciţii şi un laborator. Al doilea etaj are şase cabine de dormit şi o baie. Fiecare cabină este dotată cu o saltea, birou şi un scaun. Hainele sunt stocate sub pat.

Asemenea tuturor misiunilor pregătitoare similare, comunicaţiile sunt întârziate artificial pentru a simula decalajul unei transmisii de pe Marte şi sunt efectuate prin adrese de email emise de NASA.

Pentru a completa iluzia de a fi pe Marte, atunci când echipajul nu se găseşte în dom, acesta va purta costume spaţiale presurizate. Misiunea, a treia, începută în 15 octombrie, se va încheia în 14 iulie 2015, urmând ca a patra, dar şi ultima, să aibă loc la o dată până acum nedeterminată.

Prima misiune HI-SEAS a inclus 8 persoane şi a durat 120 zile, în anul 2013. Şase oameni de ştiinţă au încheiat studiul. HI-SEAS 2, cu un echipaj de şase oameni a durat tot 120 de zile, în anul 2014.

simulare misiune marte

Proiecte asemănătoare

Similar proiectelor descrise, Mars Society a anunţat că echipajul cu numărul 142 a ajuns la Mars Desert Research Station (MDRS) în sudul statului Utah, SUA, pentru a începe pregătirile finale ale misiunii Mars Arctic 36, perioada 2014-15.

La fel ca proiectul Hi-SEAS, Mars Society este o organizaţie non-profit dedicată promovării explorării şi stabilirii unei aşezări pe Marte. Fondată de către Dr. Robert Zubrin şi colegii săi în 1998, organizaţia lucrează pentru a educa publicul, mass-media şi guvernele cu privire la beneficiile explorării planetei Marte şi importanţa planificării unei misiuni cu echipaj uman în următorii zece ani.

Locul ales pentru misiune este situat pe Insula Devon, în nordul Canadei, iar stagiul de cercetare se întinde pe parcursul unui an.

Cei şapte membrii ai echipei vor fi implicaţi în activităţi menite a simula condiţiile de pe o altă planetă. Ei vor trăi şi lucra în staţia Mars Analog Research Stations – un prototip al habitatului pe care Mars Society intenţionează, în cele din urmă, să-l plaseze pe Marte unde va servi ca bază principală a echipajului pentru explorarea mediul marţian.

Mars Society a încercat, în timp, să dezvolte o reţea de laboratoare în care oamenii de ştiinţă şi inginerii pot trăi şi lucra în condiţii similare celor de pe Marte. Staţiile care urmau să fie construite în Europa (European Mars Analog Research Station / EuroMARS) şi Australia (Australia Mars Analog Research Station / MARS-Oz) nu au progresat dincolo de etapele de planificare, din lipsă de fonduri. EuroMARS urma să fie amplasată în Islanda.

Numeroase studii analogice spaţiale au fost efectuate de-a lungul anilor, şi, la nivel mondial, studiul Mars500, conduce ca durată totală a unei singure misiuni, 520 de zile petrecute de un echipaj în condiţii similare, pe cât se pot realiza pe Pământ, la bordul machetei unei nave spaţiale, angrenate virtual într-o călătorie până la Marte şi înapoi.

Spread the love


Scrieti un comentariu