Prisma » Ştiinţă » Hartă completă a rămăşiţelor Titanicului

Hartă completă a rămăşiţelor Titanicului

Prima hartă completă a site-ului epavei Titanicului a fost creată, cercetătorii combinând circa 130.000 de fotografii luate de roboţi subacvatici în adâncimile Oceanului Atlantic de Nord. Asemănătoare cu suprafaţa Lunii, harta arată resturile şi părţi ale navei împrăştiate pe o suprafaţă de peste 15 kilometri pătraţi de pe fundul oceanului.

Imaginile detaliate ar putea oferi noi indicii despre ceea ce s-a întâmplat după ce vasul de lux “de nescufundat” a lovit un aisberg şi s-a scufundat pe 15 aprilie 1912, omorând mai mult de 1.500 din cei 2.200 de pasageri şi membrii ai echipajului. La bordul Titanicului s-au aflat şi 12 câini aduşi la bord de 10 pasageri de la clasa 1.

Aceasta nu este prima dată când amplasamentul rămăşiţelor epavei Titanicului a fost cartografiat. Primele încercări au început imediat după vasul a fost descoperit în 1985. Exploratorii au utilizat fotografii luate cu camere de la bordul vehiculelor controlate de la distanţă, care nu se îndepărtau prea mult de prova şi pupa. Prin urmare, toate hărţile sunt incomplete, acoperind doar porţiuni cu fragmentate din zona epavei. “40 la sută din suprafaţa cu resturile epavei nu a fost pe deplin studiată, inclusiv mai multe secţiuni din cocă”, a declarat pe site-ul său Titanic RSM Inc, custode legal al epavei. Elementele care compun harta au fost adunate în vara anului 2010, ca parte a unui proiect care vizează “ridicarea virtuală la suprafaţă a Titanicului şi conservarea moştenirii pentru posteritate”.

Expediţia a fost condusă de RMS Titanic Inc, Institutul Oceanografic Woods Hole şi Institutul Waitt din La Jolla, California. S-au alăturat şi alte grupuri, cum ar fi Adminis-traţia Americană Naţională Oceanografică şi Atmosferică (NOAA) şi canalul de cablu History.

În timpul expediţiei, torpile AUV (vehicule subacvatice autonome) au cercetat zona de căutare prin scanare cu sonare de înaltă precizie. Identificate de către AUV, resturile au fost apoi analizate de către un ROV (vehicul operat de la distanţă), dotat cu camere. Au rezultat 130.000 de fotografii de înaltă rezoluţie care au fost asamblate pe un computer pentru a furniza o hartă mozaic (în 3D) a Titanicului şi fundului mării din jur. Noile descoperiri vor fi detaliate în timpul unui documentar de două ore difuzat de History Channel pe 15 aprilie, la exact 100 după ce nava s-a aşezat pe fundul Atlanticului de Nord.

Spread the love


Scrieti un comentariu