Prisma » Politic » Săptămâna politică locală

Săptămâna politică locală

“Seism”, “tsunami”, “Apocalipsă” – termeni care au caracterizat politica ultimei săptămâni în Caraş-Severin

Evenimente politice majore din viaţa PDL Caraş-Severin s-au consumat, încă de vineri, la Reşiţa, în locaţii diferite: unul la sediul judeţean al formaţiunii, în care protagonişti erau preşedintele Emil Boc, secretarul general Ioan Oltean şi vicepreşedintele adjunct Alin Popoviciu, alături de primarii cărăşeni Iancu Simion-Simi şi Nicuşor Vasilescu iar cealaltă, la sediul Consiliului judeţean, acolo unde Sorin Frunzăverde îi convocase pe parlamentarii şi pe primarii care îi vor fi alături în PNL.Emil Boc şi ceilalţi lideri ai partidului s-au întâlnit cu aproximativ zece primari ai formaţiunii, cu alţi aleşi sau numiţi ai PDL, care şi-au declarat hotărârea de a rămâne în formaţiune, încercând să dea un semnal de continuitate politică, aşa cum Emil Boc a şi afirmat, ulterior, în faţa presei.

“PDL are continuitate politică în Caraş-Severin, a spus Emil Boc. Luni, Biroul Permanent va desemna conducerea interimară a PDL Caraş-Severin, conducere care are ca obiectiv continuitatea politică şi pregătirea alegerilor locale. Aşa cum a demonstrat de fiecare dată acest partid, indiferent de persoane, formaţiunea merge mai departe. PDL-ul s-a mai confruntat cu probleme cauzate de plecare unor lideri ai partidului. A fost Sasu, a fost Duvăz, aşa cum spunea Ioan Oltean, a plecat chiar fondatorul partidului, Petre Roman. Chiar şi atunci acest partid a câştigat toate alegerile. Acest partid a avut întotdeauna resorturile politice interne de a continua. În perioada 2002-2004, Ilie Mustăcilă pleca cu 20 de primari. PDL a avut şi atunci continuitate. Au plecat şi alţi lideri şi, repet, PDL a câştigat toate alegerile. E vorba de un spirit în PDL, dincolo de persoanele care îl conduc la un moment dat. Acest spirit nu va fi înfrânt niciodată de nimeni.”

Toate aceste mesaje calme din partea conducerii PDL, s-au cam topit în realitatea, poate cruntă pentru unii, a evenimentului de la Consiliul judeţean, acolo unde 38 de primari şi trei parlamentari au decis să-l urmeze pe Sorin Frunzăverde. Nici măcar cei zece primari de care vorbea Emil Boc nu au rămas toţi acolo, ci au venit la consiliu, alături de colegii lor. Dintre cei patru primari rămaşi în PDL, unul a declarat că se mai gândeşte iar cei mai proeminenţi rămaşi sunt, desigur, Iancu Simion şi Nicuşor Vasilescu, primari la Oţelu Roşu şi, respectiv, la Băile Herculane. Sorin Frunzăverde a declarat jurnaliştilor că şi el l-a căutat pe Boc, dar, s-a dovedit satisfăcut că nu a înşelat încrederea colegilor săi, care, iată, îl vor urma în PNL.

“Nu am făcut şi nu fac nicio presiune asupra nimănui, a spus Sorin Frunzăverde. Mă aşteptam ca un număr covârşitor de primari să urmeze demersul meu politic, nu este o noutate pentru mine, având în vedere actul administrativ făcut împreună în aceşti ani, dar şi actul guvernamental care, în această perioadă nu a fost unul, cel puţin financiar, orientat spre susţinerea administraţiilor locale. Dimpotrivă, a fost unul ultracentralizat, resursa financiară fiind alocată ministerelor şi agenţiilor. Nu am hotărât încă modul în care cele trei grupări vor fi reprezentate în Consiliul Judeţean, dar pot să vă spun că acum vorbim de două grupări, şi anume PNL şi PSD.”

“Este o consolidare a dreptei politice româneşti, a spus şi senatorul Iosif Secăşan, care părăseşte şi el PDL. Am să mă înscriu în PNL, acesta este traseul dar, prima dată, urmează ca Sorin Frunzăverde să-şi stabilească poziţia printr-o agendă de atitudini care să ducă la trecerea spre PNL. Nu am nimic a reproşa partidului din care voi pleca. Este o atitudine politică pe care o iau pentru binele judeţului meu şi pentru echipa politică alături de care am lucrat şi lucrez în continuare.”

Iancu Simion-Simi face jocurile

O primă serie de declaraţii publice ale noului consiliu de coordonare a PDL Caraş-Severin s-a consumat marţi, la Reşiţa. Cei doi responsabili cu acest act, primarii Iancu Simion-Simi (Oţelu Roşu) şi Nicuşor Vasilescu (Băile Herculane) au făcut primele declaraţii în această postură, arătând că Vasilescu a reuşit să negocieze cu puterea de la Bucureşti pentru 22 de primării din Caraş-Severin, care ar urma să primească fonduri din echilibrarea bugetelor. Este vorba de Băile Herculane, Berzasca, Băuţar, Berzasca, Bozovici, Brebu, Bucoşniţa, Cărbunari, Cornereva, Domaşnea, Forotic, Glimboca, Goruia, Mehadia, Mehadica, Moldova Nouă, Oţelu Roşu, Pojejena, Rusca Montană, Socol, Vermeş şi Zorlenţu Mare. Iniţial, guvernanţii de la Bucureşti, potrivit spuselor lui Simi, nu ar mai fi vrut să aloce fonduri primăriilor de unde primarii vor pleca la PNL. Iancu Simion şi Nicuşor Vasilescu au declarat că în intenţia lor era să negocieze pentru toate primăriile din judeţ dar, până la urmă atât s-a reuşit.

Iancu Simion-Simi a precizat statutul Filialei Judeţene a PDL, arătând că el nu e încă preşedinte interimar, deoarece Biroul Permanent Naţional al partidului va trebui să valideze Biroul Permanent Judeţean, care, ulterior, va numi un preşedinte interimar. Proaspătul numit în consiliul de coordonare al PDL, avut un atac extrem de dur la adresa preşedintelui interimar al Consiliului Judeţean, Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, pe care l-a numit “bulangiu politic”. Iancu Simion şi Nicuşor Vasilescu au anunţat că îi vor retrage sprijinul politic lui Gheorghioni, care, în opinia lui Simi, “ar fi prădat până acum suficient judeţul.” De altfel, Simi a declarat că va avea o analiză cu directorii de deconcentrate, pe care PDL îi va schimba dacă se va impune acest lucru. Cât despre viitoarele candidaturi, PDL Caraş-Severin va avea candidaţi la toate primăriile, precum şi la Consiliul judeţean, dar acestea vor fi stabilite în decurs de câteva zile.

“PDL dovedeşte continuitate politică, a spus şi Nicuşor Vasilescu. Dar, statul poliţienesc funcţionează în Caraş-Severin, pentru că, dacă despre preşedintele Sorin Frunzăverde nu am informaţii, de la domnia sa în jos, toţi cei care au plecat au făcut presiuni asupra colegilor lor să părăsească PDL. Până şi directorii de deconcentrate au ajuns să sune primarii. Eu zic că vom obţine un scor rezonabil în judeţ iar USL nu va ajunge la 80 la sută, aşa cum se spune. Personal, am luptat pentru comunitatea mea din Băile Herculane. Nu am rămas în PDL de teamă că nu primesc bani la primărie, decizia îmi aparţine şi nu sunt un tip şantajabil. Oricu, până luni vom definitiva propunerile pentru noul birou.”

De ieri, Sorin Frunzăverde nu mai conduce Consiliul judeţean

Sorin Frunzăverde şi-a prezentat demisia luni dimineaţă din această funcţie. Totodată, el a demisionat din funcţia de preşedinte al Biroului permanent Judeţean al PDL Caraş-Severin, şi cea de primvicepreşedinte al acestei formaţiuni politice.

“Astăzi (luni, n.n.) a fost înregistrată demisia mea, cu numărul 4017, din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, care va intra efectiv în vigoare începând de miercuri, 4 aprilie, a declarat Frunzăverde într-o conferinţă de presă organizată special pentru acest anunţ. Totodată, sâmbătă, 31 martie, am demisionat din cele două funcţii politice, de preşedinte al PDL Caraş-Severin şi prim-vicepreşedinte al PDL.”

Atribuţiile sale în fruntea administraţiei judeţene vor fi preluate de vicepreşedintele CJ Caraş-Severin, Ionesie Ghiorghioni, care însă îşi va prezenta, la rândul său demisia, alături de alţi consilieri judeţeni care îl vor urma pe Sorin Frunzăverde.

Dan Apostolescu

Spread the love


Scrieti un comentariu