Prisma » Mediu » SuperLuna eclipsează total soarele de echinocţiu, la 20 martie

SuperLuna eclipsează total soarele de echinocţiu, la 20 martie

Eclipsa 2015

La 20 martie – aceeaşi dată ca şi echinocţiul din martie 2015 – luna devine nouă la numai 14 ore de la atingerea perigeului lunar – cel mai apropiat punct al satelitului pe orbita sa în jurul Pământului. Chiar dacă această lună, o SuperLună într-o nouă fază, nu este vizibilă pe cerul nostru, are un efect mai mare decât media asupra Pământului. În plus, ea se află chiar în faţa soarelui la echinocţiul din 20 martie, umbra ei acoperind zone de pe Pământ.

Traseul unde este vizibilă în totalitate eclipsa, sau calea pe care o parcurge umbra, trece în principal peste apele îngheţate din nordul Oceanului Atlantic. Cu alte cuvinte, doar cei apropiaţi de această cale – la latitudini nordice mari, în apropiere de Groenlanda şi Islanda – vor vedea eclipsa totală. Ea începe la răsăritul soarelui, la sud de Groenlanda, ajungând la est de Groenlanda şi Islanda la prânz, şi se termină la nord de Groenlanda la apusul soarelui. Cele mai bune locuri pentru a viziona acest fenomen de la sol sunt Insulele Feroe şi arhipelagul Svalbard, care se găsesc chiar pe calea în formă de semi-cerc a eclipsei totale.

O mult mai largă parte a lumii poate vedea diferite grade ale unei eclipse solare parţiale (Groenlanda, Islanda, Europa, nordul Africii, Orientul Mijlociu şi Asia de nord-vest).

Eclipsa 2015

Eclipsa solară se întâmplă ori de câte ori trece luna nouă în faţa soarelui iar umbra Lunii cade pe planeta noastră. O eclipsă de soare este posibilă numai la lună nouă pentru că este singurul moment în care luna ajunge în faţa soarelui, aşa cum vedem de pe Pământ. De cele mai multe ori, însă, luna nouă se află fie la nord sau la sud de discul solar, deci o eclipsă de soare este un fenomen relativ rar.

În România, eclipsa începe în jurul orei 10.45, are maximul în jurul orei 11.55 şi se termină la 13.05, cu o durată medie pentru ţara noastră de două ore şi 20 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 şi 55%.

O transmisiune în direct a evenimentului va putea fi urmărită la această adresă.



Scrieti un comentariu