Prisma » Ştiinţă » NASA asigură că Pământul nu este ameninţat de un asteroid

NASA asigură că Pământul nu este ameninţat de un asteroid

Agenţia spaţială americană (NASA) a demitizat predicţia apocaliptică a unei comunităţi online de teoreticieni biblici potrivit căreia un asteroid va distruge viaţa pe Pământ, aşa cum o ştim, la sfârşitul lunii septembrie.

În ciuda lipsei oricărei calificări a membrilor grupului, popularitatea predicţiei a forţat NASA să vorbească, agenţia respingând teoria ca nefondată.

Numeroase bloguri recente şi postări web susţin în mod eronat că un asteroid va avea un impact cu Pământul, undeva între 15 şi 28 septembrie, 2015. Locul cel mai des vehiculat pentru impactul “iminent” se găseşte aproape de Puerto Rico. Coliziunea va provoca, potrivit adepţilor sfârşitului lumii, distrugeri pe coastele atlantice şi în zona Golfului din Statele Unite şi Mexic, precum şi în America Centrală şi de Sud.

Sursa acestor zvonuri o constituie, aparent, un auto-proclamat profet din Puerto Rico care, la 12 noiembrie 2010, a scris o scrisoare către NASA în care transmite un “mesaj de la Dumnezeu”. În scrisoare, el a spus că Dumnezeu a vrut să împartă aceste informaţii cu privire la apocalipsă cu NASA. “Dumnezeu avertizează insula că se apropie un asteroid care va fi în curând vizibil cu sistemele de alarmă ale NASA, şi oamenii de ştiinţă îl vor vedea. Această coliziune cu asteroidul este iminentă, şi poate avea loc în orice moment, în Puerto Rico”.

Autorul a mai spus că un tsunami cu o viteză de 400 mile pe oră va lovi Puerto Rico pe timp de noapte şi va distruge coasta de est a Statelor Unite, Mexicul, America Centrală şi de Sud.

NASA a respins, la vremea respectivă, profeţia lui privind asteroidul.

Teoreticienii conspiraţiei i s-au alăturat, reluând împreună această temă, susţinând că politicienii ştiu deja că lumea se sfârşeşte – dar au ales să nu spună publicului larg pentru a evita panica în masă la scară planetară. Guvernele au planificat să-i salveze doar pe cei “bogaţi şi puternici” care şi-au făcut de mult “depozite de produse alimentare şi au construi adăposturi de protecţie”, pretinde “profetul”.

În esenţă, acesta este zvonul devenit viral – în continuare, faptele.

“Nu există nici o bază ştiinţifică – nici cea mai mică dovadă – că un asteroid sau orice alt obiect ceresc va avea un impact cu Pământul la aceste date [din septembrie]”, a declarat Paul Chodas, director al departamentului pentru Obiecte din apropierea Pământului din cadrul Jet Propulsion Laboratory (JET) al NASA din Pasadena, California.

De fapt, NASA spune că nu există asteroizi sau comete observate care ar avea un impact cu Pământul, oricând în viitorul apropiat. Toţi asteroizii potenţial periculoşi cunoscuţi au mai puţin de o şansă de 0.01% de impact cu planeta noastră în următorii 100 de ani.

Departamentul pentru Obiecte din apropierea Pământului din cadrul JET este un grup-cheie de cercetători care colaborează cu astronomi şi oameni de ştiinţă din întreaga lume care urmăresc cerul cu ajutorul telescoapelor pentru a descoperi asteroizi care ar putea afecta Terra şi, totodată, pentru a previziona traiectoriile în spaţiu ale unor asemenea corpuri cereşti. “Dacă ar exista vreun obiect suficient de mare pentru a provoca asemenea distrugeri în septembrie, l-am fi văzut deja”, a asigurat Paul Chodas.

Un alt lucru pe care Chodas şi echipa sa îl ştiu – acum nu este prima dată când o predicţie nefondată privind un obiect ceresc care va avea un impact cu Pământul a fost făcută, şi, probabil, nu va fi ultima. Se pare că subiectul a devenit o temă favorită în World Wide Web.

Cele mai multe profeţii privind sfârşitul lumii provin dintr-o perspectivă religioasă, deşi populaţia seculară şi-a adus şi ea contribuţia la cota de temeri. O scurtă selecţie din prezicerile documentate, până la sfârşitul secolului XX, privind sfârşitul lumii:

1806 – Găina profet din Leeds

Istoria are nenumărate exemple de oameni care au proclamat că revenirea lui Isus Hristos este iminentă, dar poate nu a existat niciodată un mesager mai neobişnuit decât o găină din oraşul Leeds, în 1806. Se pare că aceasta a început să depună ouă pe care era înscris textul “Hristos vine”. Pe măsură ce ştirea acestui “miracol” s-a răspândit, mulţi oameni au devenit convinşi că judecata de apoi era aproape – până când un localnic curios a urmărit găina şi a descoperit că ouăle profetice sunt rezultatul unei farse elaborate.

1843 – Profeţia lui Miller

Un fermier din New England pe nume William Miller, după mai mulţi ani de studiu foarte atent al Bibliei sale, a concluzionat că timpul ales de Dumnezeu pentru a distruge lumea ar putea fi ghicit dintr-o interpretare strict literală a Scripturii. Aşa cum a explicat el pentru oricine a fost dispus să-l asculte, lumea se va termina între 21 martie 1843 şi 21 martie 1844. Miller a avut în cele din urmă mii de adepţi, care au decis că data efectivă este 23 aprilie, 1843. Mulţi şi-au vândut sau cedat posesiunile, presupunând că nu vor mai avea nevoie de ele; atunci când 23 aprilie a sosit (dar Isus nu) grupul s-a desfiinţat – unii membrii formând grupul cunoscut ca adventiştii de ziua a şaptea.

1910 – Cometa Halley

În 1881, un astronom a descoperit prin analiza spectrală că în coada cometei există un gaz mortal numit cianogen. Acest lucru a fost lipsit de interes până când cineva a realizat că Pământul va trece prin coada cometei Halley în 1910. Toată lumea de pe planetă va fi scăldată în gaz toxic mortal?, a fost speculaţia publicate pe prima pagină a “The New York Times” şi altor ziare, rezultând într-o panică pe scară largă în Statele Unite şi în lume. În cele din urmă oamenii de ştiinţă au explicat că nu este nici un motiv de teamă.

1997 – Poarta Raiului

Când Cometa Hale-Bopp a apărut în 1997, s-au răspândit zvonurile privind o navă spaţială extraterestră plasată în spatele cometei – lucru ascuns, desigur, de NASA şi comunitatea astronomică. Deşi oamenii de ştiinţă din domeniu au dezminţit (ar fi putut nega oricine, cu un telescop bun), zvonurile au fost mediatizate prin radio într-un talk show despre lucruri paranormale. Aşa a luat naştere şi un cult în San Diego, numit Poarta Raiului, care a prezis că lumea se va sfârşi în curând. Lumea s-a sfârşit într-adevăr pentru 39 dintre membrii cultului, care s-au sinucis la 26 martie, 1997.

1 ianuarie 2000 – Y2K

Mulţi oameni au fost îngrijoraţi de faptul că sistemele de operare ar putea aduce judecata de apoi. Problema, remarcată la începutul anilor 1970, a fost că multe calculatoare nu ar fi în măsură să facă diferenţa între datele 2000 şi 1900. Nimeni nu a ştiut sigur ce va urma, dar mulţi au sugerat evenimente catastrofale, de la pene mari de curent la holocaust nuclear. Vânzările de arme în SUA au crescut exponenţial şi cei care au putut s-au pregătit să trăiască în buncăre, dar noul mileniu a început cu doar câteva mici defecţiuni temporare.

În ultimii ani, progresele în tehnologiile informaţiei au permis diseminare instantanee, la nivel global, a predicţiilor apocaliptice. În 2011 – C/2010 X1, s-a scris intens despre aşa-numita cometă “Judecata de apoi” Elenin. Au fost numeroşi cei care au prezis că Elenin va declanşa cutremure catastrofale şi tsunami. Alţii au ridicat ştacheta chiar mai mult, sugerând că Elenin este, de fapt, o planetă numită Nibiru a cărei întâlnire cu Pământul ar declanşa Apocalipsa (s-a rupt în bucăţi mici de praf şi gheaţă când a trecut pe orbită apropiată Soarelui); 2008 – Large Hadron Collider va distruge lumea prin iniţierea unei găuri negre; sfârşitul calendarului Mayaş, pe 21.12.2012, marca pentru comunitatea apocaliptică sfârşitul lumii aşa cum o ştim, cel mai probabil tot prin impactul Terrei cu un obiect din spaţiu (unul din calendarele mayaşe, cel pe termen lung, Bak’tun, care se întinde pe aproximativ 5125 ani, începând din 3114 î.e.n., a ajuns la sfârşitul unui ciclu de aproximativ 400 ani, al 13-lea şi ultimul ciclu vechi, la 12.21.2012, urmând să înceapă un ciclu nou); 2013 – Rasputin a profeţit o furtună de foc care va distruge cele mai multe vieţii şi Isus Hristos va reveni pe Pământ; 2015 – tot obiectele din spaţiu ar fi provocat “sfârşitul” – asteroizii 2004-BL86 şi 2014-YB35 (au trecut “pe lângă” noi în ianuarie, respectiv martie, spre încântarea astronomilor).

Previziuni apocaliptice nu sunt nimic nou – au fost în jurul nostru de mii de ani.

Spread the love


Scrieti un comentariu