Ascensorul spre spaţiu, mai aproape de realitate
O companie canadiană spaţială a primit brevetul, în Regatul Unit şi SUA, pentru un ascensor către spaţiu care să ducă astronauţii la 20 km deasupra Pământului, pentru ca apoi să fie transportaţi pe orbită.
Thoth Technology Inc. este specializată în mod normal în gadget-uri miniaturizate pentru spaţiul cosmic. Dar compania spaţială privată ţinteşte acum un scop mult mai mare, şi brevetul câştigat îi permite să facă acest lucru: O structură pentru un ascensor, înaltă de 20 km, dar ar putea fi, teoretic, construită până la mai mult de 200 de km, care va face cea mai înaltă clădire din lume – Burj Khalifa din Dubai – să pară minusculă prin comparaţie.
Deşi lifturile spaţiale au fost considerate o tehnologie teoretică, ele au fost abordate ca o alternativă mai ieftină la lansările de rachete, mai ales atunci când vine vorba de a trimite obiecte grele sau persoane în spaţiu.
Turnul de sine stătător va fi, în esenţă, presurizat pneumatic, susţinut de o serie de celule sub presiune, iar dispozitivele care se vor deplasa sus-jos nu vor folosi cabluri ci roţi sau dispozitive electromagnetice.
“Astronauţii vor urca la 20 km cu liftul electric. Din partea de sus a turnului, avioanele spaţiale îi vor transporta, într-o singură etapă, pe orbită, acestea revenind la încheierea misiunii în partea de sus a turnului pentru alimentare cu combustibil şi vor putea începe imediat un nou zbor”, a declarat Dr. Brendan Quine, inventatorul.
Turnul ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru producerea de energie eoliană, comunicaţii şi turism.
Tehnologia oferă o modalitate nouă şi captivantă de a accesa spaţiul folosind hardware complet reutilizabil şi economisind mai mult de 30 la sută din combustibilul unei rachete convenţionale, se arată în comunicatul companiei Thoth.
Ideea este că lansarea unei sarcini utile de pe o platformă care este deja la 20 km deasupra suprafeţei Pământului va necesita în mod semnificativ mai puţină energie. Prin contrast, rachetele consumă multă energie, deoarece acestea “trebuie să contracareze forţa gravitaţională în timpul zborului transportând o masă sub formă de carburant şi trebuie să depăşească tragerea atmosferică”, a explicat inventator Brian Quine în brevet.
În loc de a transporta această masă pentru a le propulsa în spaţiu, liftul va duce astronauţii în stratosferă, dincolo de aşa-numita “limită Armstrong”, unde presiunea atmosferică este extrem de scăzută şi de unde aceştia pot fi lansaţi pe orbită.
Caroline Roberts, preşedinte şi directorul executiv al Thoth Technology, consideră că turnul, împreună cu tehnologiile de auto-aterizare ale rachetelor dezvoltate de alţii, vor anunţa o nouă era a transportului în spaţiu.
“Aterizare pe o barjă la nivelul mării este o demonstraţie impresionantă, dar aterizare la 20 km deasupra nivelului mării va face zborul în spaţiu mai asemănător cu deplasarea într-un avion de pasageri”.
Următorul pas pentru Thoth este construcţia unui lift demonstrativ cu o înălţime de 1.5 km, înainte de construirea turnului la scară.
Quine este foarte optimist. El a spus că nu există obstacole care să frâneze construcţia, deoarece toată tehnologia necesară pentru a construi liftul este disponibilă, adăugând că ascensorul demonstrativ ar putea fi construit în termen de trei ani şi o versiune completă în termen de cinci ani.
Thoth nu este singura companie care lucrează la un lift spaţial. Obayashi Corporation din Japonia are, de asemenea, în lucru planurile pentru construcţia un lift spaţial care poate ajunge la un sfert din drumul spre Lună, până în 2050.
Publicat in: 10/09/2015 | Nu sunt comentarii » |