Prisma » Mediu » Eclipsă totală de lună şi o super-lună, ce vor avea loc aproape simultan

Eclipsă totală de lună şi o super-lună, ce vor avea loc aproape simultan

Astronomii amatori se pregătesc pentru un spectacol rar: o eclipsă totală de lună şi o super-lună, ce vor avea loc aproape simultan.

Trecerea la perigeu se va produce la ora 04.46, cu doar o oră mai devreme faţă de punctul de maxim al eclipsei.

Spectacolul va fi vizibil cu ochiul liber şi va începe în 28 septembrie la 03.11 minute, odată cu intrarea Lunii în penumbra terestră şi va continua până la 08.22, (locaţia noastră) cu un maxim la ora 05.47.


Eclipsa selenara

Cea mai spectaculoasă parte a unei eclipse totale este perioada de când Luna intră în umbra Pământului şi până când iese din umbră. În cazul acestei eclipse primul moment va veni la ora 04:06, dar al doilea va fi pierdut pentru că Luna apune (în jurul orei de 07:16 pentru România).

Vizibilitate eclipsa selenara

Pentru că fenomenul se produce în a doua jumătate a nopţii, Luna nu se va afla sus pe cer pe durata desfăşurării eclipsei. Aceasta începe cu Luna înspre sud-vest, aflată la aprox. 40 grade deasupra orizontului, în momentul maximului se va afla la 20 grade, iar după aceea se va apropia din ce în ce mai mult de orizont până când va apune.

O parte din fenomen va putea fi observat când afară se luminează de zi, noaptea terminându-se oficial la ora 5:32.

Super Luna, sau o lună plină la perigeu (356.900 km), înseamnă că satelitul va părea mai mare şi mai luminos decât de obicei.

(clic pe imagine pentru mărire)

Eclipsa selenara, etape



Scrieti un comentariu