Prisma » Politic » Ce părea simplu, e complicat!

Ce părea simplu, e complicat!

Vicepreşedinţii Consiliului Judeţean şi prefectul judeţului Caraş-Severin au fost destituiţi din funcţii

Ceea ce părea simplu, se dovedeşte extrem de complicat. Proiectul imaginat de Sorin Frunzăverde părea o lovitură fulgerătoare, bine gândită, uşor de realizat şi un succes pe toată linia. Frunzăverde demisonează din PD-L, trece în barca liberalilor, primarii şi organizaţiile pedeliste din Caraş-Severin trec, alături de Frunzăverde, în PNL. Astfel PD-L Caraş-Severin, practic, se desfiinţează, PNL din judeţ devine cel mai mare Partid Liberal din ţară şi alegerile sunt câştigate de USL, în Caraş-Severin, cu 90 la sută. Frunzăverde pierde, provizoriu, funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, dar conducerea judeţului este asigurată de Ionesie Ghiorghioni, care rămâne, până în ultima zi permisă de lege, înaintea alegerilor locale, în scaunul de preşedinte interimar. Într-o lună, oricum nu se poate face mare lucru şi un Consiliu Judeţean decimat, împănat cu interimari de ocazie, nu poate lua hotărâri epocale, care să schimbe în vreun fel soarta judeţului. În tot acest timp prefectul, căruia legea îi cere să fie apolitic, rămâne prefect, urmând să fie reconfirmat de noua putere, care va fi instalată în noiembrie 2012. În fapt, cine să-l demită pe prefect, dacă PD-L, în judeţ, practic nu mai există, iar la nivel naţional puterea este în disoluţie.

Totuşi, realitatea politică (din târg) se dovedeşte mai curbă decât cea imaginată în planurile politicienilor (de acasă). Totul s-a întors cu susul în jos în planul politic al judeţului, dar, se dovedeşte, puterea conferă nişte avantaje pe care, cei aflaţi încă la butoane, nu ezită să le folosească. În plus, reacţiile unor oameni ai puterii actuale, care, la urma urmei, sunt şi ei oameni, se arată imprevizibile. Cine şi-ar fi imaginat că un servant, atât de loial lui Frunzăverde, cum a fost primarul oraşului Oţelu Roşu, Iancu Simiona-Simi, nu îl va urma pe acesta în opoziţie, pentru a (re)câştiga puterea la alegeri?!

Dar, să o luăm sistematic. Ce s-a întâmplat în ultimele zile. PD-L-iştii s-au regrupat în jurul lui Iancu Simion-Simi şi au început să-şi exercite funcţiile puterii. În primul rând au anunţat că-l dau afară din PD-L pe Ionesie Ghiorghioni, care a declarat că îi rămâne fidel lui Frunzăverde. Prin excluderea din PD-L, conform legii, Ghiorghioni va fi exclus şi din Consiliul Judeţean. Aceeaşi soartă a fost anunţată şi pentru Costinel Ristache, al doilea vicepreşedinte pedelist al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, care şi el se declarase de partea lui Frunzăverde. Astfel, puterea oamenilor lui Frunzăverde în Consiliul Jude-ţean se pierde mai repede decât era prevăzut.

Lovitura cea mai grea vine însă din faptul că PD-L-iştii, reorganizaţi, după ce păreau că s-au retras în munţi, au revenit în oraşe şi sate, arătând că sunt mai mulţi decât se credea. Noul lider judeţean democrat-liberal, Iancu Simion-Simi, a a anuţat că cel puţin 12 primari, cu organizaţiile lor cu tot, s-au declarat trup şi suflet PD-L-ului. Este vorba despre primarii din localităţile Băile Herculane, Moldova Nouă, Bozovici, Glimboca, Berzasca, Pojejena, Socol, Rusca Montană, Băuţar, Bucoşniţa, Zorlenţu Mare şi, desigur, Oţelu Roşu. În plus, liderul de la Oţelu Roşu spune că urmează ca şi alţi 8 primari să-şi declare rămânerea în Partidul Democrat-Liberal.

Cea mai recentă lovitură dată insurecţiei din Caraş-Severin (întoarcerii armelor împotriva puterii), orchestrată de Sorin Fruzăverde, o reprezintă demiterea prefectului, Octavian Ţunea, dovedind că nici duşmanul (Guvernul) nu doarme. Astfel, ieri, Guvernul a emis o hotărâre prin care prefectul a fost demis şi a fost înlocuit cu un necunoscut (în mediul politic), Ioan Sabo. Noul prefect este doctor în economie, în domeniul contabilitate, specialitatea control financiar, iar până în prezent a ocupat funcţia publică de şef de serviciu în Finanţele Publice.

Una peste alta, politica se încurcă în Caraş-Severin, şi PD-L-iştii, renăscuţi din propria cenuşă, nu numai că zvâcnesc dintr-un picior, dar s-au ridicat în două picioare şi muşcă!

Desigur, per global-general, dacă nu intervin şi alte schimbări, cum ar fi scoaterea la suprafaţă a unor dosare, mai mult sua mai puţin “fabricate”, oricum, mişcarea lui Frunzăverde a produs un puternic balans al partidelor puterii înspre opoziţie. Chiar şi cu 20 de primari dacă se prezintă ca zestre în PN-L, tot apasă balanţa în mod determinant în favoarea opoziţiei actuale. Probabil şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean îi este asigurată. Dar, numai dacă nu se întâmplă şi alte lucruri spectaculoase, pentru că puterea, chiar hăituită, mai are pârghii la îndemână. Şi, cum spunea, inginerul Murphy, care a dat lumii un set de legi valabile în toate domeniile, de la fizică până la politică, ceea ce la început pare simplu, se dovedeşte complicat, iar ceea ce pare complicat este de-a dreptul irealizabil. Totuşi, să nu ne îngrijorăm prea tare, un gânditor român, din capul satului, mai tare decât Murphy, ne dă asigurări: “Niciodată n-a fost să nu fie cumva!”

Matei Mircioane

Spread the love


Scrieti un comentariu