ESA vizează construcţia primei baze lunare
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) desfăşoară, de mai mulţi ani, activităţi de cercetare care vor avea ca finalitate dezvoltarea unei baze pe Lună.
Şeful ESA, Jan Woerner, a elaborat recent detaliile privind construcţia unei mici aşezări multinaţionale de cercetare pe satelitul Pământului.
Conceptul general se axează pe o facilitate pentru explorare lunară, unde vor activa oameni şi roboţi, care ar putea avea o bază de lansare pentru navele spaţiale viitoare şi chiar un site minier.
“Nu este vorba despre construcţia unor case mici acolo, cu primărie şi biserică”, a spus Woerner, care a preluat funcţia de director general al ESA în iulie, anul trecut. Staţia va avea “mai multe utilizări şi mai mulţi utilizatori”, a declarat el jurnaliştilor de la Paris. “Poate o ţară este mai interesată de ştiinţă, o companie privată interesată de minerit şi altcineva poate fi interesat să utilizeze Luna ca o placă de bază pentru noi explorări”, a explicat el.
“Aceasta este ideea generală iar noi discutăm acum dacă la nivel mondial există suficient interes pentru a merge mai departe cu această idee”, a spus Woerner. Momentul, a adăugat el, ar fi “post-ISS”.
Staţia Spaţială Internaţională (ISS) care orbitează acum planeta noastră, este un proiect ştiinţific comun la care participă Europa, Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia şi Rusia.
Toţi membrii, mai puţin UE, au convenit să finanţeze funcţionarea ISS cel puţin până în 2024. Europa este în prezent angajată până în 2020, dar Woerner speră să convingă statele membre că “ESA trebuie să continue” implicarea în proiect.
În ceea ce priveşte viitorul: “Eu văd aşezarea lunară ca succesor ideal pentru Staţia Spaţială”, a mai spus Woerner. Spre deosebire de ISS, a explicat el, pentru o “aşezare” pe Lună nu este necesară o “decizie formală” în rândul ţărilor. “Este mai mult o înţelegere a naţiunilor de a merge împreună şi paşnic pe Lună”.
În acest moment, cel mai important aspect în discuţii este stabilirea locaţiei pentru acest proiect. Odată ce este ales un loc, fiecare ţară în parte sau agenţiile spaţiale vor decide modul în care doresc să se implice.
Woerner a prezentat ideea la două reuniuni privind spaţiul, anul trecut, în Statele Unite şi în Israel.
În săptămânile următoare, proiectul va fi subiect principal în discuţiile cu agenţiile spaţiale ale SUA, Japonia, Canada şi Rusia, cu privire la viitorul ISS.
ESA are de mai mult timp în vedere folosirea tehnologiei de imprimare 3D la construcţia unei serii de structuri permanente folosind solul lunar, cunoscut sub numele de regolit, care ar folosi drept adăpost şi spaţiu de lucru pentru astronauţi, cel târziu în 2030.
Europenii au început să joace rolul de lideri în efortul de a stabili o bază pe Lună după ce NASA a declarat că se concentrează pe trimiterea oamenilor către un asteroid şi apoi pe suprafaţa lui Marte.
Intenţiile Europei au fost evidenţiate la un simpozion internaţional desfăşurat luna trecută, organizat pentru a discuta planurile pentru o revenire pe Lună. Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a găzduit simpozionul de două zile, numit “Moon 2020-2030 – A New Era of Coordinated Human and Robotic Exploration”, în data de 15 decembrie, la European Space Research and Technology Center din Noordwijk, Olanda. Mai mult de 200 de oameni de ştiinţă şi oficiali din 28 de ţări au participat la întâlnire.
Publicat in: 27/01/2016 | Nu sunt comentarii » |