Prisma » Mediu » Hoinărind printre egrete, cormorani… şi maldăre de gunoaie de ZIUA INTERNAŢIONALĂ A BIODIVERSITĂŢII

Hoinărind printre egrete, cormorani… şi maldăre de gunoaie de ZIUA INTERNAŢIONALĂ A BIODIVERSITĂŢII

Logo Grupul Ecologic de Colaborare Nera

Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizaţie nonguvernamentală, apolitică şi nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro), a realizat în perioada 21-22 mai 2016 activităţi destinate protejării patrimoniuui natural din Parcul Natural Porţile de Fier pe un traseu de-a lungul Dunării, între localităţile Coroninii şi Baziaş. Activitatea a marcat ZIUA INTERNAŢIONALĂ A BIODIVER-SITĂŢII sărbătorită în fiecare an pe 22 mai.

La activitate au participat 35 de tineri voluntari care activează în cadrul GEC Nera în baza unui contract individual de voluntariat. Aceştia au realizat o monitorizare a stării mediului, în special a patrimoniului natural, din Parcul Natural Porţile de Fier, o campanie de informare şi de discuţii cu locuitorii din zonă în legătură cu respectarea regulamentului activităţilor antropice din Parc iar la final o igienizare la punctul turistic Gaura cu Muscă de pe teritoriul comunei Coronini.

Cele mai multe concluzii rezultate în urma monitorizării mediului nu diferă faţă de cele prezentate de către GEC Nera în ultimii 10 ani.

Diminuarea drastică a faunei piscicole, în special a sturionilor, după executarea barajelor de la cele 2 hidrocentrale de la Porţile de Fier datorită lipsei construcţiilor/instalaţiilor de tranzit a faunei piscicole precum şi poluarea transfrontalieră cu praf de deşeuri miniere provenind de la depozitele neecologizate de steril minier al SC MOLDOMIN Moldova Nouă sunt fenomenele din zonă cu impact major asupra mediului. La aceasta se adaugă şi greşeli premeditate în exploatarea barajului de la hidrocentrala Porţile de Fier I care, de exemplu în 2015, a distrus mare parte a faunei din ariile protejate declarate ca zone umede pe Dunăre. Aceste fenomene par a deveni eterne iar locuitorii s-au resemnat la gândul că pentru stoparea acestor agresiuni nimeni nu va mişca vreodată un deget. De menţionat este faptul că stoparea acestor fenomene figurează ca obligaţie pentru România în cadrul Strategiei Dunării. Mai mult, pentru poluarea cu deşeuri miniere se aşteaptă o decizie a Curţii Europene de Justiţie unde Comisia Europeană a demarat o procedura de infringement împotriva României.

Tot de 10 ani Ministerul Mediului şi Ministerul Economiei, indiferent cum s-au denumit de-a lungul timpului, precum şi structurile judeţene din subordine au primit în permanenţă de la GEC Nera notificări în legătură cu aceste fenomene grave dar autorităţile au preferat să trateze aceste fenomene… cu discreţie şi indiferenţă, ambele plătite cu salarii bune din taxele şi impozitele celor afectaţi.

Maldărele enorme de moloz, deşeurile menajere şi ambalajele din plastic de pe teritoriul localităţii Moldova Nouă, de care te împiedici la tot pasul, dau impresia că Primăria Moldova Nouă şi Comisariatul Judeţean Caraş–Severin al Gărzii Naţionale de Mediu au interdicţie în aplica legea în acest domeniu.

Fenomenul este prezent şi pe Ostrovul Moldova Veche care este arie naturală protejată încadrată ca zonă de protecţie integrală. Aici maldărele de gunoi stau alături de tuburi de cartuşe de vânătoare şi de… pescari veniţi în agrement, şi care par a nu ştii că sunt într-o rezervaţie naturală şi că perioada de prohibiţie la pescuit este în plină desfăşurare. Cât despre rangerii Parcului… discreţie şi tăcere. Suntem obişnuiţi cu existenţa administraţiilor parcurilor naturale din România ca nişte structuri de decor care dau bine pe lângă oficialii Comisiei Europene dar care, în fapt, rămân în continuare bine “călărite” de către ROMSILVA chiar şi după înfiinţarea Agenţiei Naţionale a Ariilor Protejate.

Am fi dorit să extindem aria de igienizare şi la ambalajele din golful Dunării de la Baziaş, o altă zonă critică devenită eternă, dar toate primăriile din zonă contactate ne-au transmis că nu pot primi sacii cu ambalaje deoarece nu au depozite ecologice autorizate. Nu ne rămâne decât să facem o vizită în Ungaria sau Austria pentru ca tinerii voluntari să vadă cum se asigură prin alte părţi din UE un management corect al deşeurilor.

Mai multe detalii privind toate aceste fenomene de agresiune împotriva mediului vor fi prezentate de către GEC Nera în cadrul unui seminar organizat în 24 mai de APM Caraş-Severin cu ocazia Zilei Europeane a Parcurilor.

Doina Mărgineanu

Spread the love


Scrieti un comentariu