Prisma » Naţional » Pe scurt, 9 iunie 2016

Pe scurt, 9 iunie 2016

  • Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2016 a fost de peste 150 miliarde de lei preţuri curente, în creştere, în termeni reali, cu 4,3% faţă de trimestrul I 2015, potrivit
  • Parlamentul României şi-a reluat activitatea după o pauză de 3 săptămâni dedicată campaniei electorale
  • În perioada 2-3 iunie 2016 a fost organizată la Sinaia, Reuniunea Reţelei Judiciare Române în materie civilă şi comercială.
  • Senatul a decis numirea deputatului Marian Enache în funcţia de judecător la Curtea Constituţională, acesta obţinând 80 voturi “pentru” şi 37 “împotrivă”. Marian Enache îl va înlocui la Curtea Constituţională pe Valentin Zoltan Puskas căruia îi expiră mandatul. Senatul trebuia să numească până pe 13 iunie un nou judecător la CCR
  • Attila Varga, propus de grupul UDMR, a primit miercuri, 8 iunie, aviz pozitiv (254 de voturi pentru şi 3 împotrivă) din partea Camerei Deputaţilor pentru a ocupa funcţia de judecător la Curtea Constituţională a României
  • Populaţia romă înregistrată oficial, în România, este de aproximativ 630.000 de persoane, deşi Instituţiile Prefectului estimează 1.103 milioane de persoane de etnie romă, se arată într-o analiză a Ministerului Fondurilor Europene (MFE)
  • Luni, 06 iunie, comunitatea musulmană din România a început Postul din Luna Ramazan (postul Ramadanului), considerat cel de-al treilea stâlp al credinţei islamice
  • Ministerul Afacerilor Interne face apel la suporterii români care se deplasează în Franţa să respecte regulile impuse de organizatorii Campionatului European de Fotbal
  • Preşedintele României a trimis sâmbătă, 4 iunie a.c., Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social nr. 62/2011, informează Administraţia Prezidenţială. Tot în 4 iunie, a fost trimisă spre reexaminare şi Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.
  • Moţiunea simplă împotriva ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, intitulată “Cel mai mare dezastru în agricultura românească din perioada post-decembristă”, iniţiată de PSD şi ALDE, a fost adoptată miercuri, 8 iunie, de plenul Camerei Deputaţilor.
  • MCSI prelungeşte termenul până la care toţi cei interesaţi pot trimite idei şi propuneri despre cum doresc să arate următorul oraş Smart în România, precum şi pe cei interesaţi în a derula astfel de proiecte, pe baza cărora se va elabora primul Ghid de prezentare a conceptului de Smart City în România. Noul termen este 23 iunie 2016.
  • Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Francois Saint-Paul, i-a conferit procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, însemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare. El a arătat că această distincţie a fost oferită pentru devotamentul în lupta împotriva corupţiei, pentru simţul datoriei cetăţeneşti îndeplinite pentru a contribui la construcţia societăţii române, dar şi pentru “extraordinarul curaj” în această luptă. Franţa a mai decorat-o pe Kovesi în 2011, cu Ordinul Naţional al Meritului, în grad de ofiţer. Republica Franceză decernează aceste două decoraţii celor care o servesc, precum şi personalităţilor străine pentru realizările lor în serviciul binelui comun care trebuie date ca exemplu.
  • Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat un proiect de lege care prevede readucerea coroanei pe capul acvilei de aur din stema ţării. Potrivit proiectului, până la data de 31 decembrie 2018, autorităţile publice au obligaţia să înlocuiască stemele şi sigiliile existente în prezent cu noile modele ale acestora. Până la această dată, cele două modele de stemă şi de sigiliu pot fi folosite în continuare. De asemenea, monedele şi bancnotele emise de BNR anterior datei de 31 decembrie 2018 vor continua să circule şi după această dată, în paralel cu monedele şi bancnotele cu stema nouă.
  • Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a aprobat Proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare. Proiectul de lege prevede: “comercianţii – persoane juridice autorizate au obligaţia ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate şi de panificaţie să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanţul scurt de aprovizionare. Excepţie fac comercianţii cu o cifră de afacere de până la 2 milioane de euro, echivalentă în lei. Metodologia de desfăşurare a acţiunilor privind lanţul scurt de aprovizionare se aprobă prin hotărâre de Guvern”.


Scrieti un comentariu