Prisma » Ştiinţă » Prima misiune spaţială a Organizaţiei Naţiunilor Unite

Prima misiune spaţială a Organizaţiei Naţiunilor Unite

Sierra Nevada Corporation (SNC) şi Biroul Naţiunilor Unite pentru Afaceri Spaţiale – UNOOSA (UN Office for Outer Space Affairs) – au prezentat detalii cu privire la prima misiune spaţială a Organizaţiei Naţiunilor Unite din istoria sa, la Congresul Internaţional de Astronautică desfăşurat în Guadalajara, Mexic.

Misiunea Dream Chaser urmăreşte să furnizeze ţărilor în curs de dezvoltare posibilitatea de a se dezvolta şi de a plasa sarcini utile în condiţii de microgravitaţie pentru o durată extinsă pe orbită; deşi ţinta iniţială o reprezintă grupul de ţări mai puţin dezvoltate, toate statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite vor putea să propună sarcini utile pentru misiune.

“Una dintre responsabilităţile de bază ale UNOOSA este de a promova cooperarea internaţională în utilizarea paşnică a spaţiului cosmic”, a declarat Simonetta Di Pippo, director al UNOOSA. “Sunt mândră să spun că unul dintre modurile în care UNOOSA va realiza acest lucru, în colaborare cu partenerul nostru Sierra Nevada Corporation, este realizat prin dedicarea unei întregi misiuni microgravitaţionale statelor membre ale Naţiunilor Unite, multe dintre acestea fiind lipsite de infrastructura sau sprijinul financiar pentru un program spaţial de sine stătător”.

Acest anunţ se bazează pe Memorandumul de înţelegere semnat anterior, în iunie 2016, între UNOOSA şi SNC pentru a colabora la această misiune spaţială istorică a Naţiunilor Unite.

Cele două organizaţii intenţionează să lanseze misiunea în 2021. Aceasta va permite statelor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite să participe la un zbor de 14 zile pe orbita joasă a Pământului cu ajutorul navei spaţiale Dream Chaser a SNC.

Pe parcursul anului următor, partenerii misiunii vor trimite informări către statele membre ale ONU şi furnizorii potenţiali de sarcină utilă cu privire la obiectivele şi cadrul misiunii şi vor solicita propuneri de sarcini utile. Pentru a face programul mai accesibil naţiunilor fără o industrie spaţială foarte dezvoltată, UNOOSA va oferi suport tehnic pentru ţările care nu dispun de expertiză sau experienţă în dezvoltarea de sarcini utile în condiţii de microgravitaţie. Încărcăturile vor fi selectate la începutul anului 2018, pentru a permite dezvoltarea şi integrarea în nave spaţiale Dream Chaser în vederea lansării aşteptată în 2021.

Naţiunilor ale căror experimente sunt alese li se va cere să plătească o parte din factura totală a misiunii, deşi ţările mai sărace vor primi probabil o reducere consistentă de preţ, au declarat reprezentanţii Sierra Nevada. UNOOSA şi Sierra Nevada, sunt, de asemenea, în căutare de sponsori pentru a ajuta la finanţarea misiunii.

Pe parcursul anului următor, cele două organizaţii vor elabora detaliile misiunii, care “va oferi statelor membre ale ONU, posibilitatea de a avea acces în spaţiu într-un mod rentabil şi bazat pe colaborare, în termen de câţiva ani”, a spus Di Pippo. “Posibilităţile sunt nelimitate”, crede italianca astrofizician.

Cu o lungime de 9 metri, Dream Chaser arată ca o versiune mult mai mică a navetelor spaţiale NASA, acum retrase din activitate. La fel ca şi naveta spaţială, Dream Chaser este lansat pe verticală, aterizează pe o pistă orizontală şi este reutilizabilă. Poate transporta până la şapte pasageri, dar poate fi folosită, de asemenea, ca navă cargo.

În prezent, Dream Chaser este singura navă spaţială multi-misiune capabilă să aterizeze pe aeroporturile comerciale care pot să găzduiască aeronavele comerciale mari – oriunde în lume. Aceasta oferă misiunii Organizaţiei Naţiunilor Unite posibilitatea de a ateriza în orice stat membru licenţiat care furnizează o sarcină utilă în misiune.

Pentru avantajele oferite, naveta Dream Chaser a fost selectată recent şi de NASA pentru a furniza servicii de livrare mărfuri şi eliminare a deşeurilor pentru Staţia Spaţială Internaţională.

Spread the love


Scrieti un comentariu