Prisma » Ştiinţă » Dubai va avea Taxiuri Zburătoare până în iulie

Dubai va avea Taxiuri Zburătoare până în iulie

În timp ce maşinile care se conduc singure se află în faza de testare la scară largă în Statele Unite ale Americii şi maşinile zburătoare amână debutul comercial, oamenii din Dubai vor putea, în curând, călători cu taxiuri aeriene.

La World Government Summit desfăşurat între 12 şi 14 februarie 2017, în Emiratele Arabe Unite, oficialii de la autoritatea de transport de stat din Dubai au anunţat că intenţionează să implementeze o reţea de taxiuri tip drone, până în luna iulie a acestui an, capabile să transporte o greutate de 100 kg şi un mic bagaj, la o altitudine de aproximativ 300 de metri, cu viteze de până la 100 km/h, pe distanţe de până la 16 kilometri sau 30 de minute de zbor.

“Mă bucur să vă informez că, sperăm, vom putea avea aceste drone disponibile începând cu luna iulie 2017”, a declarat Mattar Al Tayer, preşedintele autorităţii de transport, la Summit.

Dronele-taxi fac parte din strategia oraşului Dubai privind transportul autonom, sub care se aşteaptă ca 25 la sută din totalul voiajelor din Emirate să fie asigurat de vehicule inteligente şi fără şofer, până în 2030.

Primul model ales ca mijloc de transport, şi care urmează să fie introdus iniţial, este EHang 184, o dronă quadcopter, cu opt elice, alimentată de o baterie care se reîncarcă în două ore. Un pasager (cu vârsta peste 16 ani) pur şi simplu trebuie să selecteze pe un ecran tactil (touch-screen) o destinaţie pentru acest taxi autonom care apoi va decola, parcurge ruta şi ateriza în locul ales.

Vehiculul autonom foloseşte o reţea 4G LTE şi sisteme de localizare GPS pentru a se ghida. Dacă apar anomalii, vehiculul are un sistem de siguranţă încorporat care îi comandă să aterizeze imediat. Va fi, de asemenea, un centru de control la sol, care va monitoriza zborul în timp real şi va transmite eventuale corecţii pentru traficului aerian al dronei. De asemenea, motoarele electronice sunt echipate cu senzori care monitorizează vântul şi precipitaţiile, astfel încât vehiculul poate zbura stabil în cele mai multe condiţii meteorologice.

EHang 184, construit de către producătorul de drone EHang din China, este în dezvoltare din 2013, şi a fost expus la World Government Summit 2017, în Dubai.

“Vehiculul aerian autonom expus la Summit nu este doar un model”, a declarat reporterilor, Mattar Al Tayer. “Am experimentat deja vehiculul într-un zbor pe cerul din Dubai”.

Desigur, împreună cu cititorii noştri, am văzut multe concepte de maşini care pot să zboare sau mini-helicop-tere de-a lungul ultimilor ani, prezentate ca mari promisiuni de schimbare a feţei transportului pentru totdeauna, dar încă nu reuşesc să intre în lumea reală, aşa că trebuie să rămânem un pic sceptici până în iulie, când vom vedea dacă această poveste arabă nu este tot o ficţiune.

Dar, luând în considerare că autoritatea de transport a semnat, de asemenea, cu Hyperloop One, compania americană, pentru un studiu de fezabilitate privind construirea unei legături feroviare aproape supersonice între Dubai şi capitala Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi, guvernul local pare a fi pe deplin angajat să încerce lucruri noi atunci când vine vorba de transport.



Scrieti un comentariu