Prima facilitate comercială de captare a dioxidului de carbon
O companie elveţiană, Climeworks, a inaugurat prima facilitate industrială din lume care scoate dioxidul de carbon direct din atmosferă şi îl transformă într-un produs util.
Instalaţia Direct Air Capture (DAC), care a început să funcţioneze în apropiere de Zurich, Elveţia, intenţionează să comprime CO2-ul pe care îl captează din mediul înconju-rător şi să-l folosească ca îngrăşământ pentru cultivarea culturilor în sere. Compania are ca obiectiv pe termen lung, dezvoltarea capacităţilor pentru a capta 1% din emisiile globale anuale de dioxid de carbon, până în 2025.
Împreună cu reducerea consumului de combustibil fosil, extragerea dioxidului de carbon din aer este considerată o modalitate de a opri acumularea pe termen lung a gazelor cu efect de seră din atmosferă. Îndepărtarea şi stocarea carbonului, combinată cu reducerea utilizării combustibililor fosili, sunt numite, în general, „emisii negative”.
Tehnologia de eliminare a dioxidului de carbon din atmosferă, inclusiv plantarea de noi păduri şi instalaţii care elimină şi captează în mod direct poluarea climatică din aer, este încă în fază incipientă. Nu a fost încercată niciodată la scară largă şi nimeni nu ştie dacă poate fi utilizată în întreaga lume pentru a elimina suficient dioxid de carbon şi, implicit, încetinirea încălzirii globale.
Climeworks reprezintă începutul unei industrii care încearcă să perfecţioneze tehnologia captării CO2-ului.
Sabine Fuss, cercetător în domeniul energiei durabile de la Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change din Berlin, care nu este asociat cu compania Climeworks, a declarat că instalaţia de captare directă a aerului este prima de acest fel care funcţionează la scară industrială.
„Este important de menţionat că nu vor depozita permanent CO2 care va fi captat”, a spus ea. „În schimb, va fi utilizat pentru sere, producerea de combustibil sintetic etc. Nu se vor genera emisii negative”.
Emisiile negative pot apărea numai atunci când dioxidul de carbon capturat este îndepărtat din atmosferă şi apoi blocat pentru totdeauna, a spus ea.
Însă co-fondatorul companiei Climeworks, Christoph Gebald, a declarat că instalaţia de captare a carbonului realizată după o tehnologie patentată de companie poate fi utilizată pentru stocarea carbonului.
„Tehnologia DAC oferă avantaje distincte pentru atingerea acestui obiectiv şi este perfect potrivită pentru a fi combinată cu stocarea subterană”, a spus el.
Gebald şi echipa sa au instalat 18 colectori de dioxid de carbon pe acoperişul unei uzine de incinerare a gunoiului în afara Zürichului. Acţionaţi de căldura risipită din incinerator, colectorii folosesc ventilatoare pentru a aspira aerul înconjurător în filtre, care absorb, printr-un proces chimic, dioxidul de carbon. Când filtrele sunt saturate, dioxidul de carbon este izolat la o temperatură de aproximativ 100 grade Celsius, este îndepărtat şi transportat la sere din apropiere, care vor folosi 900 tone de CO2 pur pentru culturile anuale.
Gazul extras din aerul înconjurător ar putea fi, de asemenea, utilizat pentru fabricarea combustibilului pentru transport, băuturilor răcoritoare carbogazoase şi a altor produse, a spus Gebald.
Pentru a atinge obiectivul de a elimina echivalentul a 1% din emisiile anuale de dioxid de carbon la nivel mondial, ar trebui construite 250.000 de instalaţii similare de captare a aerului.
Viitoarele instalaţii de captare directă din aer vor costa până la 400 USD pe tonă metrică de dioxid de carbon extras pentru operare, a spus Gebald, stocarea carbonului adăugând un plus de 10-20 dolari la acel cost pe tonă.
Glen Peters, cercetător la CICERO, o organizaţie de cercetare climatică din Norvegia, a declarat că nu este foarte familiarizat cu compania Climeworks, dar a spus că va fi impresionant dacă compania îşi poate atinge obiectivul de a capta 1% din emisiile globale de carbon dar numai dacă pot fi stocate. El a spus despre costurile operaţionale că trebuie să scadă la aproximativ 100 de dolari pe tonă de carbon pentru ca tehnologia să fie sustenabilă.
Până în prezent, sistemele de captare şi stocare a carbonului care reduc emisiile de CO2 în atmosferă au fost aplicate de obicei în centralele electrice la surse în care CO2 este concentrat. CO2 este transportat către un sit de stocare şi depozitat pentru a nu reintra în atmosferă.
Extragerea CO2 din aer a fost cunoscută ca fiind posibilă, dar nu a fost considerată foarte practică din cauza nivelurilor scăzute ale concentraţiei de CO2.
Mulţi critici spun că tehnologia de captare a aerului pentru centralele cu combustibili fosili trebuie perfecţionată. Prin îmbunătăţirea captării carbonului la sursă, CO2 poate fi împiedicat să intre în atmosferă în primul rând. Unii au numit acest tip de instalaţie doar un mic show, fără a face, totuşi, referire directă la Climeworks.
Publicat in: 30/06/2017 | Nu sunt comentarii » |