Prisma » Social » Noutăţi legislative privind acordarea subvenţiilor pentru ucenici şi stagiari

Noutăţi legislative privind acordarea subvenţiilor pentru ucenici şi stagiari

Agenţia Judeteana pentru Ocuparea Forţei de Muncă Caras-Severin informează persoa-nele interesate despre faptul că în data de 11 iulie 2017 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 164/2017 pt. modificarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pt. absolvenţii de învăţământ superior.

Conform prevederilor actului normativ menţionat, în funcţie de nivelul de calificare pentru care se face perioada de ucenicie, contractele nu vor putea dura mai puţin de:

  • 12 luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 2;
  • 24 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 3;
  • 36 de luni, în cazul în care ucenicia la locul de muncă se organizează pentru dobândirea competenţelor corespunzătoare unei calificări de nivel 4.

Angajatorii care încadrează ucenici sau absolvenţi de învăţământ superior primesc, la cerere, pe toată perioada derulării contractului de ucenicie/stagiu, pentru fiecare ucenic angajat, o sumă în cuantum de 1.125 lei/lună, iar pentru fiecare stagiar angajat, câte 1.350 lei/lună, sume alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj în limita fondurilor alocate cu această destinaţie.

Prevederile din lege referitoare la angajarea stagiarilor au intrat în vigoare la data publicarii în Monitorul Oficial (11 iulie 2017), dar nu şi cele referitoare la contractele de ucenicie, care vor intra în vigoare în 30 de zile de la data publicării actului (10 august 2017).

Contractele de ucenicie şi stagiu, care sunt încheiate la acest moment, îşi produc în continuare efectele în acelaşi fel, nefiind afectate de noile prevederi.

Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare la sediul AJOFM Caras-Severin din Resita, str. Traian Lalescu nr. 17, tel. 0255-212380 sau la sediile punctelor de lucru ale AJOFM Caras-Severin din Anina, Băile Herculane, Bocsa, Bozovici, Caransebeş, Moldova Nouă, Oraviţa, Oţelu Roşu.

Compartiment Resurse Umane, Salarizare, Comunicare şi Secretariatul Consiliului ConsultativScrieti un comentariu