Prisma » Ştiinţă » 200 de zile pe „Lună”

200 de zile pe „Lună”

experiment selenar china

Patru voluntari chinezi, doi bărbaţi şi două femei, studenţi de la universitatea de astronautică din Beihang, vor trăi într-un laborator sigilat, izolat, care simulează un mediu asemănător celui de pe Lună, pentru 200 de zile, fără a interacţiona cu lumea exterioară, unul din paşii pe care Beijing îi face în pregătirea obiectivul său pe termen lung, acela de a pune oameni pe satelitul nostru natural.

Experimentul a început în 9 iulie. Laboratorul, numit „Yuegong-1” sau „Palatul Lunar”, este o cabină de 160 de metri pătraţi. Acesta este primul spaţiu pentru astfel de teste dezvoltat în China şi cea de-a treia bază din lume care susţine viaţa prin procese bioregenerative.

Facilitatea este situată la Universitatea Beihang, iar cei patru voluntari înlocuiesc un alt grup de patru, care tocmai şi-au terminat şederea iniţială de 60 de zile.

„Palatul Lunar” constă dintr-un spaţiu de locuit şi două module pentru cultivarea plantelor. Cabina principală acoperă o suprafaţă de 42 de metri pătraţi, în timp ce fiecare dintre compartimentele pentru plante are o înălţime de 3.5 metri şi o suprafaţă de 50 până la 60 de metri pătraţi.

Domul principal găzduieşte patru nişe gen capsulă cu pat, o sală comună, o sală de baie, o cameră de tratare a deşeurilor şi o cameră pentru creşterea animalelor. Sistemul permite celor patru „astronauţi” să desfăşoare activităţi de cercetare, în timp ce nevoile lor de bază sunt îndeplinite.

Deşeurile umane sunt tratate printr-un proces de bio-fermentare iar culturile experimentale şi legumele sunt cultivate cu ajutorul produselor secundare obţinute din biodegradarea resturilor de hrană şi a deşeurilor.

„Eu voi fi responsabil de tratarea deşeurilor solide, a urinei, prelucrarea alimentelor şi alte lucrări”, a spus unul dintre studenţi pentru postul de televiziune de stat. Alţi studenţi sunt responsabili de creşterea culturilor, monitorizarea sănătăţii participanţilor şi păstrarea unui inventar al bunurilor.

Laboratorul a oferit suport pentru viaţă unui număr de opt persoane în timpul tranziţiei de 10 ore între cele două loturi desfăşurată în 9 iulie, un test al capacităţii sistemului de a susţine activitatea umană a unui număr ce depăşeşte cifra programată pentru fiecare misiune, într-un interval relativ scurt de timp.

Experimentul, codificat „Yuegong-365”, este a doua încercare a Universităţii Beihang de a vedea cum funcţio-nează sistemul de susţinere a vieţii bioregenerative (BLSS) într-un mediu asemănător cu cel lunar. Primul studiu, considerat de succes, a durat 105 zile şi a fost efectuat în 2014.

Potrivit cercetătorilor, programul ar putea întări cunoş-tinţele şi know-how-ul Chinei şi ar putea ajuta oamenii de ştiinţă ai ţării să înţeleagă exact ce va fi necesar pentru ca oamenii să rămână pe Lună pe termen mediu şi lung.

După şederea de 200 de zile a actualului grup, al treilea lot va intra şi va trăi încă 105 zile pentru a realiza acest experiment pe o durată totală de 365 de zile.

Palatul Lunar este răspunsul chinezesc la alte sisteme ecologice închise, cum ar fi BIOS-3 al Academiei Ruse de Ştiinţe şi Biosfera 2 – acum defunctă – a Universităţii din Arizona.

Deşi este cea de-a doua cea mai mare economie din lume (sau cea mai mare, în funcţie de ce parametri sunt folosiţi în măsurare), China se află în spatele altor mari puteri în explorarea spaţiului, majoritatea misiunilor ei de succes fiind obiective realizate de SUA sau Uniunea Sovietică în urmă cu zeci de ani.

De exemplu, în aprilie 2017 China a lansat Tianzhou 1, prima sa navă spaţială de marfă, care a andocat cu succes la laboratorul spaţial Tiangong-2. Americanii şi sovieticii au trecut această piatră de hotar în anii 1970. Acum intenţionează să schimbe acest lucru cu o mulţime de programe noi aprobate, dintre care unul este Chang’e, care deschide calea pentru o misiune cu echipaj pe Lună, în jurul anului 2025-2030.

Spread the love


Scrieti un comentariu