Prisma » Naţional » Pe scurt, 2 noiembrie 2017

Pe scurt, 2 noiembrie 2017

  • Bonurile fiscale emise în data de 15 septembrie cu valoarea de 569 de lei au fost desemnate câştigătoare la extragerea Loteriei bonurilor fiscale desfăşurată în 22 octombrie
  • Începând de anul viitor, medicii rezidenţi vor încasa bursele de rezidenţiat, până la intrarea în vigoare a creşterilor salariale, potrivit unui comunicat al MS
  • Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, demararea procedurilor necesare pentru construirea a cinci spitale regionale în Timişoara, Târgu-Mureş, Constanţa, Brăila-Galaţi şi Braşov
  • Dan Barna a fost ales preşedinte al Uniunii Salvaţi România, în Congresul extraordinar al acestei formaţiuni reprezentate în parlament
  • Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat pe 26 octombrie 2017 la Romexpo, în cadrul celui mai mare târg pentru agricultură din ţară – INDAGRA 2017, Campania de informare şi promovare a consumului de carne de oaie denumită “Alege Oaia!”
  • Cosmonautul român Dumitru-Dorin Prunariu a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic (ASE), cea de Membru Eminent (Distinguished Member), şi cu insigna de aur acordată membrilor ASE
  • În Senat, prima Cameră sesizată, a fost adoptat proiectul de lege privind reglementarea activităţii de telemuncă, prin care salariatul, în mod regulat şi voluntar, îşi îndeplineşte atribuţiile specifice funcţiei, ocupaţiei sau meseriei pe care o deţine în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puţin o zi pe lună, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.
  • Ministerul Apărării Naţionale a primit miercuri, 1 noiembrie, scrisoarea de acceptare (Letter of Acceptance – LOA) din partea Guvernului SUA privind achiziţionarea primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) tip PATRIOT, se arată într-un comunicat de presă transmis de MApN.
  • Propunerea legislativă iniţiată de deputaţi ai minorităţilor naţionale are ca obiect de reglementare „declararea şi ridicarea la nivel de sărbătoare naţională a zilei de 18 decembrie, consacrată prin Hotărârea Guvernului 881/1998 ca Ziua Minorităţilor Naţionale” a fost adoptată, cu unanimitate de voturi, de Senat.
  • Plenul Senatului a respins, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă conform căreia raportul de serviciu pentru un funcţionar public nu se mai suspendă de drept la trimiterea sa în judecată. Întrunind 67 de voturi pentru şi 37 împotrivă, propunerea legislativă, care face parte din categoria legilor organice, nu a beneficiat de suficiente voturi favorabile pentru a fi adoptată.
  • Plenul Senatului, prima Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor în România, care instituie obligaţia imunizării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii sau unor grupuri de populaţie.
  • Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă care prevede că, până la obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, beneficiarii investiţiilor în construcţii şi amenajări publice vor avea obligaţia de realizare şi amplasare a unor panouri de înştiinţare în dreptul intrărilor în spaţiile respective. Panourile de înştiinţare vor avea următorul conţinut tipărit cu litere de tipar de culoare de avertizare galben, de minimum 10 cm pe fundal alb: „acest spaţiu funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu”.
  • Senatul a adoptat proiectul de lege privind prevenirea săvârşirii de contravenţii. Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege are ca scop intensificarea funcţiei preventive a controlului, precum şi asigurarea securităţii juridice, în condiţiile creşterii cantitative a legislaţiei şi apariţiei unei noi domenii de reglementare. Senatul este primul for sesizat în cazul acestui proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind cameră decizională.
  • Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care modifică Legea pensiilor 263/2010 şi care prevede, printre altele, că pensia de invaliditate poate fi cumulată cu veniturile din activităţi independente, în primul rând cele definite de Codul fiscal. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de lege.
  • Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Legii nr. 235/2010 pentru acordarea burselor de merit olimpic internaţional elevilor premiaţi la olimpiadele şcolare internaţionale, urmând să primească burse şi cei care au luat menţiuni. Camera Deputaţilor este decizională în cazul acestui act normativ.
  • Camera Deputaţilor, for decizional, a decis prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii insolvenţei persoanelor fizice până la 1 ianuarie 2018.
Spread the love


Scrieti un comentariu