Prisma » Mediu » Protejarea albinelor şi combaterea importurilor de miere contrafăcută în Europa

Protejarea albinelor şi combaterea importurilor de miere contrafăcută în Europa

Albinele joacă un rol esenţial pentru mediu, dar sunt importante şi pentru economie. Parlamentul European doreşte măsuri pentru a le proteja şi pentru a combate importurile de miere contrafăcută.

Importanţa albinelor

Albinele polenizează culturi şi plante sălbatice, ajutând la susţinerea biodiversităţii şi asigurarea securităţii alimentare. Nu mai puţin de 84% din speciile de plante şi 76% din producţia alimentară din Europa depind de polenizarea albinelor. Aceasta reprezintă o valoare economică estimată de 14,2 miliarde de euro pe an.

Cu toate acestea, în ultimii ani apicultorii au tras un semnal de alarmă în legătură cu scăderea numărului de albine şi stupi. Motivele posibile pentru acest declin sunt agricultura intensivă şi utilizarea pesticidelor, hrana săracă a albinelor, viruşii şi atacurile speciilor invazive, precum şi schimbările de mediu şi pierderea habitatului.

Ce propune Parlamentul

Comisia pentru agricultură a adoptat un raport, solicitând mai multe măsuri pentru a proteja şi sprijini mai bine sectorul apicol european. Măsurile din raport includ:

  • creşterea fondurilor pentru programele naţionale de apicultură
  • îmbunătăţirea sănătăţii albinelor (de exemplu prin interzicerea pesticidelor dăunătoare, prin mai multe programe de cercetare sau reproducere)
  • protejarea mai bună a varietăţilor locale şi regionale de albine.

Piaţa de miere a UE

UE se mândreşte cu aproximativ 17 milioane de stupi şi 600.000 de apicultori, care produc aproximativ 250.000 de tone de miere în fiecare an. Acest lucru face ca UE să fie al doilea mare producător de miere după China. Principalele ţări producătoare de miere în 2015 erau România, Spania şi Ungaria. Totuşi, UE importă miere pentru a-şi acoperi consumul intern, în principal din China.

Împotriva mierii contrafăcute

UE defineşte mierea ca o substanţă dulce naturală şi a stabilit criterii de compoziţie în directiva privind mierea.

Cu toate acestea, există o problemă legată de produsele care trebuie să respecte acele standarde. Conform testelor efectuate de UE, 20% din eşantioanele prelevate la frontierele externe ale UE şi la sediile importatorilor nu respectă standardele înalte ale UE. Este vorba de produsele care includ sirop de zahăr sau de mierea care a fost recoltată prea devreme şi apoi uscată artificial.

Deputaţii europeni doresc să combată răspândirea de miere contrafăcută pe piaţa UE, deoarece aceasta pune presiune asupra apicultorilor europeni, duce la scăderea preţurilor şi ridică întrebări cu privire la protecţia consumatorilor.

Acesta este motivul pentru care UE solicită măsuri de îmbunătăţire a procedurilor de testare şi de intensificare a inspecţiilor la import pentru a detecta mai bine cazurile de falsificare a mierii şi pentru sancţiuni mai mari pentru fraudatori. De asemenea, deputaţii europeni doresc îmbunătăţirea etichetării, în acest fel consumatorii cunoscând ţara din care provine produsul.

Raportul adoptat de comisia pentru agricultură solicită, de asemenea, să se promoveze mai bine consumul de miere şi beneficiile sale pentru sănătate, în special în rândul copiilor din şcoli.

(REF.: 20180122STO92210)



Scrieti un comentariu