Prisma » Cultură » Ziua Americii a fost sărbătorită la Reşiţa

Ziua Americii a fost sărbătorită la Reşiţa

Colecţionarul reşiţean Carol Farbaş visează la o Europă unită, în care popoarele să se înţeleagă în limba engleză!

Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii a fost sărbătorită miercuri, 4 iulie, la Reşiţa. Manifestarea a avut loc la galeria Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin, unde s-au adunat câteva zeci de oameni pentru a asista la vernisajul unei expoziţii de vederi, timbre, monede, hărţi, steaguri şi însemne, care fac trimitere la istoria SUA, din colecţia profesorului Carol Farbaş.

Despre colecţia sa, Carol Farbaş a spus că este rodul unei activităţi asidue de colecţionar, pe parcursul a zeci de ani, perioadă în care a adunat mii de obiecte de colecţie, cu tematici diferite. A dorit să expună obiecte care trimit la istoria Statelor Unite ale Americii, din simpatie pentru un popor care apără democraţia, care pune mare preţ pe libertatea şi pe drepturile omului. Carol Farbaş a spus că SUA reprezintă un model de dezvoltare, care ar trebui preluat şi de europeni. Mai mult, Carol Farbaş a spus că visează la o Europă unită, în care să trăiască în armonie toate statele, comunicând între ele printr-o singură limbă, limba engleză!

În deschiderea expoziţiei au vorbit consilierul superior, Iacob Roman – de la Direcţia pentru Cultură, preşedintele Forumului Democratic German Caraş-Severin, Erwin Josef Ţigla – bibliotecar la Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” Reşiţa, Victoria Bitte – bibliotecar la Biblioteca Anglo-Americană din Reşiţa, Maria Radu – preşedintele Asociaţiei Profesorilor Pensionari din Caraş-Severin, şi, desigur, colecţionarul Carol Farbaş.

În cuprinsul manifestării a avut loc şi un mini-concert cu muzică americană, susţinut de către Vicenzo Cerra, un italian stabilit de curând la Reşiţa, membru al formaţiei Trio Banater Bergland, a Forumului Democratic German din Caraş-Severin. Vicenzo a fost asistat vocal de către Maria Gassenheimer, care a cântat şi ea, puţin, la refrene, alături de publicul moleşit de căldură.

Carol Farbaş a mai precizat că printre obiectele expuse, cele mai preţioase exponate sunt şase timbre vechi de peste o sută de ani, care reprezintă şase dintre preşedinţii SUA, printre care Abraham Lincoln şi Thomas Jefferson, autorul Declaraţiei de Independenţă al Statelor Unite, din 1776.

Matei Mircioane

Spread the love


Scrieti un comentariu