Prisma » Mediu » Sigla ecologică a UE, funcţională începând cu 1 iulie 2012

Sigla ecologică a UE, funcţională începând cu 1 iulie 2012

Începând cu 1 iulie 2012, prezenţa siglei ecologice a UE este obligatorie pe toate alimentele ecologice preambalate produse în statele membre ale UE care respectă standardele în domeniu. Sigla va rămâne opţională pentru produsele ecologice neambalate şi pentru cele de import. Va fi permisă în continuare prezenţa altor sigle private, regionale sau naţionale alături de eticheta UE.

Sigla ecologică a UE – „Euro-frunza” – a fost introdusă la 1 iulie 2010, dar, pentru a da agenţilor economici posibilitatea de a se adapta la noile norme şi pentru a permite epuizarea stocului de ambalaje existente, evitând astfel risipa, a fost acordată o perioadă de tranziţie de doi ani înainte ca sigla să devină obligatorie pentru toate produsele. În câmpul vizual al siglei ar trebui să figureze, de asemenea, numărul de cod al organismului de control şi locul de producţie al materiilor prime agricole. Un recent raport Eurobarometru având ca subiect „Atitudinea europenilor faţă de securitatea alimentară, calitatea alimentelor şi mediul rural”, a cărui publicare este iminentă, include date privind sigla ecologică a UE şi dezvăluie informaţia încurajatoare că, de la lansarea sa în iulie 2010, sigla a dobândit deja recunoaşterea unui sfert (24 %) dintre cetăţenii UE.

Context

Ideea stimulării sectorului agriculturii ecologice prin introducerea unei sigle obligatorii a UE a fost susţinută de statele membre în 2007. În vederea găsirii unui model original pentru această siglă, Comisia a organizat în 2009 un concurs, la care au participat peste 3.400 de studenţi de la facultăţi de artă şi design, iar la începutul lui 2010 publicul a fost invitat să voteze pentru a alege între cele mai bune trei modele.

În ultimii ani, consumul de produse ecologice a înregistrat o creştere constantă în UE, reprezentând actualmente aproximativ 2 % din piaţa UE. Producţia a crescut, de asemenea, considerabil în ultimul deceniu, circa 5 % din suprafaţa agricolă a UE şi peste 2 % dintre exploataţii (un număr de peste 200.000) beneficiind în prezent de o certificare ecologică.

La nivel politic, anul acesta s-a ajuns la un acord referitor la normele privind vinul ecologic, care va intra în vigoare la 1 august. În luna februarie, UE a semnat, de asemenea, un acord privind echivalarea standardelor ecologice cu SUA, care va reduce birocraţia pentru producătorii ecologici din UE şi din SUA. În luna mai, Comisia a prezentat un raport referitor la regulamentul existent privind agricultura ecologică, vizând lansarea unei dezbateri interinstituţionale cu toate părţile interesate şi crearea unor ocazii de explorare a modurilor în care se poate ameliora în continuare cadrul politic al UE privind agricultura ecologică.

Comisia Europeană, IP/12/706, 28/06/2012

Spread the love


Scrieti un comentariu