Prisma » Naţional » Pe scurt, 5 iulie 2012

Pe scurt, 5 iulie 2012

 • Vasile Blaga, a fost ales, la Convenţia Naţională Extraordinară, în funcţia de preşedinte al Partidului Democrat Liberal
 • Ecaterina Andronescu a depus jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei
 • De la 1 iulie, au crescut cu 5 % preţurile şi tarifele pentru energia electrică livrată consumatorilor non-casnici, precum şi celor casnici
 • Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României au scăzut cu 1,66% în luna iunie, ajungând la nivelul de 32,96 miliarde euro
 • Legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului referitoare la modificarea Legii Statutului poliţistului a fost promulgată
 • ANAF a preluat, de la 1 iulie, administrarea contribuţiilor de asigurări sociale pentru pensie, datorate de persoanele fizice, potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal la finalul anului 2011
 • MADR prelungeşte sesiunea de depunere a proiectelor pentru Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri cu o săptămână (data limită de depunere a proiectelor fiind 29 iunie 2012). Astfel, tinerii interesaţi în obţinerea finanţării comunitare pentru înfiinţarea unei afaceri în domeniul agriculturii mai pot depune proiecte până la data de 06 iulie 2012.
 • Angajaţii care consideră ca au fost discriminaţi pot depune reclamaţii chiar şi după încetarea relaţiilor de muncă în cadrul cărora se susţine că a apărut discriminarea, se arată într-un proiect de lege publicat în dezbatere publică de Ministerul Muncii.
 • A fost adoptat modelul european de permis de conducere. Punerea în circulaţie a noilor permise de conducere se face începând cu data de 19 ianuarie 2013. Permisele eliberate până la data de 19 ianuarie 2013 rămân valabile până la expirarea perioadei de valabilitate a acestora.
 • Curtea Constituţională a României va discuta în 10 iulie sesizările privind revocarea Robertei Anastase din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a lui Vasile Blaga din cea de preşedinte al Senatului şi a lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului.
 • Ordonanţa de urgenţă a Guvernului care anulează prerogativele Curţii Constituţionale de a se pronunţa cu privire la hotărârile Legislativului a fost publicată în Monitorul Oficial.
 • În şedinţa de Guvern din 4 iulie s-a adoptat Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 109/2009 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Prin acest act normativ se înfiinţează, in cadrul ANAF, Direcţia Generală de Integritate. Această structură va avea atribuţii pentru crearea unor mecanisme specifice de lupta împotriva fraudării sistemului fiscal.
 • Autorităţile române au informat Fon-dul Monetar Internaţional, Banca Mon-dială şi Comisia Europeană că Guvernul a îndeplinit criteriile deficitului bugetar general consolidat în baza datelor esti-mate la 30 iunie iar delegaţia finanţatori-lor internaţionali va veni la Bucureşti pe 24 iulie pentru evaluări, a declarat minis-trul Finanţelor Publice, Florin Georgescu.
 • Guvernul a aprobat indicatorii economici pentru o investiţie ştiinţifică şi tehnică de foarte mare performanţă, proiectul ELI, care înseamnă construirea celui mai puternic laser, de 10 PW (petawaţi). Acest obiectiv de investiţii va fi construit pe platforma de la Măgurele şi are o valoare de aproximativ 389 de milioane de euro, din care circa 20% reprezintă construcţiile care sunt aferente acestui important obiectiv. Acest proiect de investiţii este acceptat de Comisia Europeană şi va fi finanţat din fondurile de dezvoltare regională, prin programul “Creşterea competitivităţii economice” cu cofinan-ţarea Guvernului României care va fi de circa 20%.
Spread the love


Scrieti un comentariu