Prisma » Economic » Investiţie de milioane de euro, blocată de avize

Investiţie de milioane de euro, blocată de avize

Adio pârtie de schi şi complex turistic la Poiana Mărului, după ce Administraţia sitului Natura 2000 Munţii Ţarcu a dat avize nefavorabile investiţiilor.

Administraţia sitului Natura 2000 Munţii Ţarcu a dat aviz nefavorabil pentru propunerea de proiect ”Plan Urbanistic Zonal – Amenajare zonă turistică şi domeniu schiabil Nedeia – Munţii Ţarcu – Comuna Zăvoi”, iniţiat de S.C. Dunca Imobiliare SRL. Propunerea de proiect şi studiul de evaluare au fost analizate atent de către Consiliul Ştiinţific al sitului şi s-a concluzionat că investiţia poate avea un impact negativ asupra ariei protejate. „Conform legislaţiei în vigoare, legislaţia naţională şi europeană, nu se pot aviza proiecte care afectează habitatele sau speciile prioritare”, a declarat Nadia Topai, reprezentanta Administraţiei sitului Natura 2000 Munţii Ţarcu. „Zona poate deveni un pol de dezvoltare pentru afaceri, atât timp cât acestea respectă legea şi sunt de interes pentru binele comunităţii şi al naturii. Înţelegem pe deplin că acest proiect ar aduce beneficii economice Comunei Zăvoi. Din păcate, faptul că afectează un habitat considerat foarte rar la nivel european, face ca acest proiect să nu se poată realiza în zona propusă.”, a adaugat Nadia Topai.

Blocaj de milioane

Omul de afaceri Romeo Dunca este nemulţumit de decizia pe care Consiliul Ştiinţific a dat-o. Asta, mai ales că investiţia care ar fi urmat să se concretizeze în zonă depăşeşte 200 de milioane de euro. „Investiţia în pârtia de schi se ridică la 40 de milioane de euro, iar cea în complextul turistic, care se întinde pe un hectar, s-ar fi ridicat la aproximativ 150 de milioane de euro. Concretizarea celor două, potrivit calculelor noastre ar fi adus judeţului Caraş-Severin, din turism, 1 milion de euro anual”, a declarat Romeo Dunca, pentru reporterii „Adevărul”. Acesta s-a declarat deosebit de uimit de răspuns şi spune că îl va ataca în instanţă. „Răspunsul lor nu ţine cont nici măcar de nevoile localităţilor din zonă, care fac foamea şi nu au din ce trăi. Situaţia creată este urmarea unei decizii pripite, date pe ultima sută de metri, potrivit căreia au băgat sub protecţia legii toate terenurile din zonă”, a subliniat revoltat omul de afaceri. „Profitul adus judeţului ar fi fost mai mare decât al CSR şi Combinatului de la Oţelu, pe vremea comunismului”, susţine Dunca. Acesta este pregătit să facă o scrisoare deschisă pe care o va trimite tuturor instituţiilor de presă, dar inclusiv celor de la Guvern. Omul de afaceri spune că singurul criteriu de care se ţine cont când se dau avizele este cel al favoritismului.

Spread the love


Scrieti un comentariu