Funicularul trebuie să devină un simbol al Reşiţei!
„Funicularul reşiţean, care traversează oraşul în apropierea centrului civic, poate deveni pentru Reşiţa ceea ce este Turnul Eiffel pentru Paris”, a declarat arhitectul belgian Pierre Lallemand, aflat în vizită de lucru în municipiul de pe Bârzava. Arhitectul belgian s-a aflat la Reşiţa, la începutul acestei săptămâni, împreună cu alţi doi arhitecţi, Steven Beckers şi Ioana Sandu, membrii unei firme de consultanţă şi arhitectură din Bruxelles, la invitaţia primarului Mihai Stepanescu. Cei trei arhitecţi au fost la Reşiţa ca urmare a unui contract privind elaborarea unui Master Plan al oraşului. „Colaborăm cu această prestigioasă firmă de consultanţă şi arhitectură belgiană pentru a realiza Master Planul Reşiţei, un proiect absolut necesar, pentru a pune bazele unui program de dezvoltare integrată a oraşului. Master Planul va fi urmat de studii de fezabilitate zonale, de proiecte care vizează construirea unor zone rezidenţiale, cartiere de locuit, spaţii de relaxare şi agrement, obiective turistice”, a spus primarul Mihai Stepanescu.
Firma belgiană de consultanţă şi arhitectură este cea care a realizat, printre altele, Palatul Parlamentului, Aeroportul, sediul Ministerului Afacerilor Externe, din Bruxelles.
După o primă vizită prin oraş şi împrejurimi, arhitecţii belgieni au declarat că Reşiţa are un remarcabil potenţial turistic, care poate fi valorificat. Printre obiectivele remarcate de specialiştii belgieni se află şi funicularul, care în opinia acestora trebuie şi poate fi transformat într-o telegondolă şi promenadă, integrată într-un complex turistic, care să cuprindă şi Dealul Golului, idee susţinută şi de primarul oraşului. „În opinia noastră, funicularul poate fi mai mult decât un atrăgător obiectiv turistic, el trebuie valorificat ca un simbol al oraşului, care să reprezinte tradiţia industrială a Reşiţei”, au spus belgienii.
De menţionat ar fi, însă, că în prezent Funicularul se află în proprietatea unui om de afaceri din Reşiţa, care l-a cumpărat de la combinatul metalurgic TMK (fostul Combinat Siderurgic Reşiţa).
La întâlnirea de lucru, desfăşurată luni, 2 iulie, la primăria Reşiţei, alături de arhitecţii belgieni şi de primarul Mihai Stepanescu, au participat reprezentanţi de la Universitatea „Eftimie Murgu”, Camera de Comerţ şi Industrie Caraş-Severin, ADR Vest, TMK Reşiţa, specialişti din primărie.
Matei Mircioane
Publicat in: 10/07/2012 | Nu sunt comentarii » |