Prisma » Internaţional » Pe scurt, 11 iulie 2012

Pe scurt, 11 iulie 2012

  • Duma de Stat a aprobat (238 – 208 – 1) intrarea Rusiei în Organizaţia Mondială a Comerţului
  • Preşedintele palestinian Mahmud Abbas va participa la un summit al Mişcării Ţărilor Nealiniate, în Iran, prima sa călătorie în republica islamică
  • Parlamentul rus a ratificat o lege care vizează reglementarea adopţiilor copiilor ruşi de către americani, la un an după ce acordul a fost încheiat cu SUA
  • Secretarul american de stat Hillary Clinton s-a oprit în Laos pentru discuţii, înainte de întâlnirea din această săptămână a miniştrilor de externe din Asia de Sud-est
  • Germania trebuie să se grăbească dacă nu doreşte să lipsească pe scena dezvoltării economice în Asia, a declarat cancelarul german Angela Merkel, în timpul unei călătorii în Indonezia
  • Un tribunal israelian l-a achitat pe fostul prim-ministru Ehud Olmert în două cauze grave de corupţie şi fraudă, condamnându-l doar pentru încălcare a încrederii. Decizia vine după o anchetă de cinci ani privind corupţia, care l-a îndepărtat pe Olmert de la conducere, în 2009 şi a ajutat venirea guvernului de dreapta al premierului Benjamin Netanyahu.
  • UE trebuie să construiască zone de liber schimb profunde şi cuprinzătoare cu vecinii săi din est pentru a-i ajuta să continue paşii spre democraţie şi prevenirea conflictelor din regiune, spune o rezoluţie adoptată de deputaţii europeni. Parlamentul a făcut recomandări specifice pentru fiecare dintre cele şase ţări ex-sovietice (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina), din Parteneriatul Estic al UE.
  • Preşedintele SUA, Barack Oba-ma, şi rivalul republican Mitt Romney, se află la egalitate în intenţiile de vot, cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie, potrivit celui mai recent sondaj de opinie.
  • În prima sa vizită în Regatul Unit, după ce a fost ales pe 6 mai, Preşedintele François Hollande le-a spus cetăţenilor francezi din Londra, dintre care mulţi lucrează în industria financiară a oraşului, că nu va renunţa la impozite mai mari pentru bogaţi, declarând că măsura este patriotică. El a avut o întâlnire urmată de o conferinţă de presă cu premierul Cameron şi o întâlnire pentru 30 de minute cu Regina Elisabeta a II-a în Windsor Palace. Hollande a încercat să folosească vizita pentru a afişa o convergenţă de opinii franceze şi britanice, inclusiv pe probleme ca Iran, Siria şi cooperarea militară. Totuşi, cele două ţări sunt păstrează divergenţe privind anumite aspecte economice, în special asupra supravegherii bancare. Preşedintele francez a reluat şi ideea unei Europe cu mai multe viteze. “Avem nevoie să concepem o Europă cu mai multe trepte, cu fiecare ţară rulând în ritmul ei propriu, luând ceea ce ea doreşte de la Uniunea Europeană cu respect faţă de alte ţări “, a spus el.
  • În Egipt, parlamentul majoritar islamist, a fost convocat, marţi, 10 iulie, într-o provocare deschisă la adresa generalilor care au dizolvat Adunarea în urmă cu o lună. Preşedintele Parlamentului, care provine din Frăţia Musulmană, cel mai mare bloc în parlament, a deschis scurta şedinţă cu un discurs difuzat în direct la televiziunea de stat. Înalta Curte Constituţională din Egipt a reacţionat oprind decizia preşedintelui nou ales, Mohamed Morsy, de a chema Parlamentul înapoi în sesiune. Între timp, secretarul american de stat Hillary Clinton a cerut ca toate părţile din Egipt să se angajeze în discuţii pentru a proteja tranziţia politică după ce noul preşedinte ales, Mohamed Mursi a sfidat armata prin încercarea de inversare a deciziei de a dizolva parlamentul.
  • Parlamentul Rusiei a aprobat legislaţia care conferă puterii de stat dreptul de a bloca site-urile pe lista neagră, o mişcare criticată de activiştii pentru libertatea internetului, care spun că legea ar putea fi folosită pentru a lovi în disidenţi. Potrivit iniţiatorilor, legea este necesară pentru combaterea site-uri care prezintă pornografie infantilă, vânzări de droguri şi materiale de promovare şi de consiliere cu privire la sinucidere. Legea prevede înfiinţa-rea unei agenţii federale care se pronunţă asupra site-urile care ar trebui să fie închise.


Scrieti un comentariu