Prisma » Executiv » Jocurile de noroc on-line, mai puţine riscuri

Jocurile de noroc on-line, mai puţine riscuri

Un nou plan de acţiune privind jocurile de noroc, menit să-i protejeze pe consumatori, să elimine publicitatea iresponsabilă şi să prevină aranjarea meciurilor în contextul pariurilor.

Jocurile de noroc on-line câştigă din ce în ce în ce mai mulţi adepţi. Pokerul, cazinourile, pariurile sportive şi loteriile sunt afaceri de succes. În 2011, aproximativ 6,8 milioane de europeni au plasat un pariu on-line, aducându-le furnizorilor de jocuri de noroc venituri de 9,3 miliarde de euro. Se estimează că această cifră va ajunge la 13 miliarde de euro, până în 2015.

Multe ţări din UE au introdus norme pentru a le garanta consumatorilor pasionaţi de jocuri de noroc un mediu sigur, dar sistemele diferă de la o ţară la alta:

  • Germania şi Olanda au interzis anumite tipuri de pariuri on-line.
  • În Finlanda, Portugalia şi Suedia, serviciile de jocuri de noroc on-line sunt gestionate de un singur operator.
  • Danemarca, Estonia, Franţa, Italia şi Spania au introdus licenţe, astfel încât jocurile de noroc on-line să poată fi furnizate de mai multe companii.

Fiecare sistem îşi propune să elimine frauda şi să protejeze grupurile vulnerabile, cum ar fi copiii.

Însă, dat fiind faptul că aceste jocuri se desfăşoară on-line, cetăţenii nu sunt neapărat protejaţi în baza legislaţiei adoptate de propria ţară. Cineva din Germania poate, de exemplu, să plaseze un pariu prin intermediul unui site din Regatul Unit.

Planul de acţiune al UE prevede eliminarea incertitudinilor juridice şi încurajează cooperarea dintre autorităţile de reglementare. Acest lucru va duce la creşterea protecţiei consumatorilor şi va ajuta autorităţile să soluţioneze problema site-urilor de jocuri de noroc nereglementate care, de cele mai multe ori, provin din ţări aflate în afara UE.

În acelaşi timp, planul de acţiune va garanta conformarea legislaţiilor naţionale la normele europene, care prevăd că o companie stabilită într-o ţară din UE are libertatea de a furniza servicii în toate celelalte state membre. Comisia Europeană a primit mai multe plângeri cu privire la restricţiile impuse firmelor care furnizează jocuri de noroc în alte ţări şi a iniţiat proceduri juridice împotriva unor guverne naţionale.

De asemenea, Comisia va adresa statelor membre o serie de recomandări pentru a le ajuta să rezolve problema aranjării meciurilor în contextul pariurilor sportive. Propunerile Comisiei vizează schimbul de informaţii, urmărirea activităţilor suspecte, elaborarea unor prevederi privind conflictele de interese şi înfiinţarea de linii telefonice speciale pentru semnalarea comportamentelor neadecvate.

Măsurile prevăzute de planul de acţiune se vor aplica începând din 2013.

Spread the love


Scrieti un comentariu